Водата – най-добрата напитка за бебето

175
Водата – най-добрата напитка за бебето

По колко вода и защо?

Когато бременната жена започне да чете различна литература за това как бебето да бъде хранено през първите седмици от живота му, настъпва леко смущение. Някои експерти съветват новородените да получават само кърма и никаква вода. Други, пък препоръчват да даваме на бебето редовно по малко вода. Особено след хранене, за да се изплакне устната кухина.

Според вторите експерти, когато едно дете се кърми, то трябва да приема и вода. Позволявайте на детето си толкова, колкото му се иска. Причината за този съвет се крие във факта, че не можем да знаем със сигурност какъв е състават на кърмата на всяка жена. Не можем да оценим какво количество вода съдържа тя и какви хранителни съставки. Т.е. не можем категорично да кажем какво приема детето в рамките на едно денонощие. Само редовните прегледи при лекаря на детето ни дават сигнал, че всичко се случва в норма.

В същото време при изкуственото кърмене обемът на водата, който детето трябва да изпива ежедневно, условно трябва да се приравнява на обема на едно кърмене. За деца в предучилищна възраст пък е препоръчително те да приемат до 1,5 литра вода на ден. В това количество течности влизат бульони, сокове, компоти и др.

Обемът на приеманите течности зависи и от сезона, както и от индивидуалната физиология на детето. Желателно е обаче да се придържате към нормата от поне литър-литър и половина течности.Водата е изключително необходима за правилното функциониране на метаболизма. Без вода не се осъществява обменният процес в клетките, затова е жизнено важно да научите детето си да пие вода от най-ранна възраст.

Всичко за теглото на бебето

Експерти съветват да не бързаме да привикваме детето към вкусните сокове, компоти и други детски напитки. Задъжилтелно слагайте вода на трапезата. Може да предложите като съчетание със закуската – чай, на обяд – компот, но винаги преди алтернативите предлагайте вода.Коментари

Коментар: 1
Вода за бебетата

Този подход вече е остарял, отричат го и ми е чудно, че този сайт го лансира като правилен! Основният аргумент на "противниците" му е, че никое животно в природата не дава на бебето си вода. То получава само и единствено кърма и това е достатъчно за него. Това важи абсолютно и за човека! Достатъчно е да си спомним, че нашите баби не са имали стерилни шишета, за да дават вода на бебетата си и те само са били кърмени. Чак след като са прохождали, са започвали да пият вода. Както майка ми казва, че когато детето проходи и стигне до "бърдака"(стомната), тогава започва да пие вода.


  • 1

Добави коментар