Витамините вредни за бременните

369
Витамините вредни за бременните

Витамини А и С могат да спомогнат за преекламсия

Преди време медицината смяташе, че развитието на прееклампсия е свързано с отрицателното въздействие на свободните радикали - токсичните молекули, образуващи се в плацентата. Затова учените са предполагали, че големите дози витамин С и Е, притежаващи антиоксидантни свойства, могат да предпазят жените от това опасно усложнение.

В изследване, проведено от учените от благотворителния център Tommy’s, са участват 2400 бременни, отнасящи се към групата на жени с голям риск от развитие на прееклампсия, т.е. жени с високо артериално налягане, имащи проблеми с бъбреците, а също такива, които страдат от нарушаване на съсирването на кръвта или захарен диабет.

Резултатите от изследването показват, че витамините не само не предпазват от прееклампсия, а даже спомагат за нейното развитие. При жените, получаващи витамин С и Е, прееклампсията възниква 1 седмица по-рано, отколкото при жените, приемащи плацебо. Освен това жените, приемащи големи дози витамини, раждат с 15% по-често деца с по-ниско от нормалното тегло, предупреждава zdrave.bg.

Учените уточняват, че тези получени резултати не трябва автоматично да се пренасят върху поливитамините, защото тяхното влияние върху бременността не е изследвано. Редица витамини, например фолиеватата киселина, имат голямо значение за нормалното протичане на бременността.

През втората половина от бременността прееклампсията е често срещана, тъй като през този период при жените рязко се повишава артериалното налягане, а това представлява голяма опасност за живота на майката и плода.Добави коментар