Високото кръвно налягане и дългосрочните последствия

240
Високото кръвно налягане и дългосрочните последствия

Как се отразява то на мозъка на детето?

Високото кръвно налягане и свързаните с него усложнения, такива като еклампсия и прееклампсия, се срещат при около 10 % от бременните жени. Освен негативно влияние върху организма на майката, повишеното кръвно налягане може да изиграе значителна роля за детето в утробата й.

„Наше изследване показва, че е възможно отслабването на мисловните способности в напреднала възраст да се дължи на вътреутробния период, когато е протичало ключовото формиране на структурите и функциите на мозъка”, казва ръководителят на изследване по темата Катри Райконен от университет в Хелзинки, Финландия.

Под нейното ръководство екип от специалисти е провел анализ на данни, получени от медицинските картони на родилки в периода 1934-1944 години. Учените са проследили и живота на част от децата на тези жени – 398 момчета.Особено внимание учените са отделили на показателите на артериалното налягане при жените в периода на износване и на оценката на умствените способности на техните деца. За първи път мисловните способности на момчетата били изучени, когато били около 20-годишни. Следващото проучване на способностите им било на възраст 69 години. В тестовете влизали въпроси относно познания за език, математика, логика, визуално и пространствено мислене.

Резултатите от интересното проучване показват, че мъжете, чиито майки са има високо кръвно налягане по време на бременността, на възраст 69 години са регистрирали по-слаби резултати в сравнение с връстниците си, чиито майки не са страдали от подобно неразположение. Особено голяма била разликата в резултатите при задачите, изискващи логическо мислене.

Учените са убедени, че експериментът ще накара много бременни жени да бъдат по-внимателни по отношение на здравословното си състояние и ще направят постъпки за контролиране на кръвното си налягане през периода на бременността.Добави коментар