Вирусни хепатити В и С и бременността

130
Вирусни хепатити В и С и бременността

Рискови и възможности

Радостта на жената, която е разбрала, че сте става майка, може да бъде значително помрачена от наличието на вирусна инфекция в тялото й. От тази гледна точка хепатит В и С са много опасни.

Вирусните инфекции, които могат дори и да не се проявят при зрелите хора или с леки симптоми, понякога са смъртоносни за плода. В това отношение вирусните хепатити В и С могат да бъдат сравнени с бомба със закъснител – рано или късно черният дроб на детето, инфектирано от болната си майка в периода на бременността или по време на раждането, няма да може да функционира нормално без прилагането на специално лечение.

Известно е, че хепатит В и С значително повишават риска от развитие на смъртоносни заболявания на черния дроб – цироза и хепатоцелуларен карцином. Поради тази причина, всяка една жена, която планира да има дете, е препоръчително да си направи изследване за хепатит.

Третата седмина от бременността
Ако инфекция хепатит В бъде установена в организма на вече бременната жена и тя представлява опасност за плода, лекарите може да препоръчат въвеждането на специфичен имуноглобулин и ваксина срещу хепатит В. А през първите часове след раждането на детето ще му бъде направена имунопрофилактика.

За съжаление, ефективен метод за профилактика е невъзможен, когато майката е заразена с хепатит С. Ваксини срещу него няма. В този случай се прави оценка на вирусното натоварване, която да даде прогноза за последствията върху плода.

Хепатит по плажовете

След раждането на дете, чията майка е заразена с хепатит С, то трябва редовно да се изследва и при необходимост да му бъде назначено лечение до навършване на определена възраст.Добави коментар