Видовете контракции

4702
Видовете контракции

Жените ги изпитват през целия си живот

Контракциите представляват свиване и разпускане на мускулатурата на матката. Въпреки че ги свързваме с бременността, жената получава контракции и по време на месечния цикъл, както и при полов акт. Именно това са менструалните болки, от които често се оплакваме.

По време на бременността контракциите също са различни. Ето какви:

През ранна бременност

Повечето жени усещат контракции и в по-ранните месеци на бременността. Те са нарядко, обикновено са безболезнени и не вредят на майката и детето. Ако зачестят, обикновено гинеколозите предписват препарати на основата на магнезий, които успокояват свиванията на матката.

И въпреки че леките спазми не са повод за тревога, силните контракции в ранния период на бременността могат да доведат до преждевременно раждане. Ако почувствате силна болка на равни интервали, която се засилва, а не отшумява, незабавно се свържете с лекаря си.

Подготвителни

Наричат се още Бракстън-Хикс. Те са неравномерни и безболезнени. Подготвят матката за раждането. Усещат се като стягане на корема. Появяват се в последния месец от бременността.

Седем важни факта за контракциите

При раждане

Чрез контракциите матката помага на бебето да се придвижи по родовия канал, за да напусне тялото на майката. Когато казваме, че раждането боли, имаме предвид точно контракциите. В началото те са на голям период от време, след това зачестяват и в края на раждането вече са на минута.

Още за контракциите по време на раждане вижте тук

След раждането

Наричат се още послеродови. Те водят до отлепване на плацентата, която трябва да се изхвърли от тялото на майката. Продължават и няколко седмици след раждането, когато с тяхна помощ матката се възстановява.Добави коментар