Василена е бебе на 2012 г.

190
Василена е бебе на 2012 г.

Тя се роди в 00.01 в Дупница

Василена Василева Самарова от Дупница е първото родено бебе през новата 2012 година, съобщиха организаторите на кампанията "Бебе на годината" от списание "9 месеца".

Тя е родена на 1 януари 2012 г. в 00.01 ч. по естествен път, с тегло 3.25 кг и дължина 47 см. Това е второто раждане за 25-годишната Ина Треновска от Благоевград. Двамата родители към момента са безработни, отбеляза д-р Антония Григорова, главен редактор на сп. "9 месеца".

Последното бебе на 2011 г. се е появило в 23.58 ч. в МБАЛ "Пазарджик". Малкият Янко Емилиев Шарков е първо дете на 16-годишната Емилия Шаркова от село Алеко Константиново. Той се е родил с тегло 2.4 кг и дължина 44 см. Данни за бащата към момента няма.

Предстои двете бебета да бъдат орисани на 21 януари - Бабинден, от министъра на здравеопазването Стефан Константинов.За двете денонощия около Новата година са се родили общо 235 бебета, с 16 по-малко в сравнение с миналогодишната кампания "Бебе 2011". По предварителни данни през 2011 г. в България са се родили 69673 бебета, което е спад със 7,8 процента спрямо предходната година.

Най-много раждания през изминалата година е имало в столичната Втора САГБАЛ "Шейново" - 3644 бебета. С 3563 раждания втората позиция заема УАГБ "Майчин дом" - София, а на трето място е Първа САГБАЛ "Света София" с 3271 раждания. Болницата с
най-малко раждания в страната е МБАЛ "Проф. д-р Асен Златаров" в Златоград, където за цялата година се е родило само едно дете.

Най-висока раждаемост е имало в Сливен, който заема и първото място по извънбрачни раждания. Според местните лекари в Сливенско обаче, в последно време ромите започват да практикуват някаква форма на семейно планиране, да използват спирали и други контрацептиви.

Делът и броят на извънбрачните раждания нараства непрекъснато. През 2010 г. те са били 54,1%. Това е резултат от значителното нарастване на съжителствата на семейни начала през последните години. За 64% от тези деца има данни кой е бащата, което значи, че те най-вероятно се отглеждат в семейна среда.

Данните от националната статистика показват, че колкото по-образована е една жена, толкова по-малко деца ражда тя. Средно жените с висше образование раждат по 1,2 деца. На другия край са майките с незавършено основно образование, на които се падат средно по 2,2 деца.

Продължава и тенденцията на нарастване на ражданията чрез секцио, като все повече жени предпочитат този тип, планирано и оперативно родоразрешение.„С регистъра на ражданията ще се види това, че колкото по-голяма е болницата, толкова по-голям е броят на ражданията със секцио и толкова повече са недоносените бебета”, коментира д-р Антония Григорова.

„Икономическата криза води до свиване на потреблението, търсене на по-евтини онлайн алтернативи и компромис на качеството на стоките за децата ни”, обясни на свой ред Иван Илчев, маркетинг директор на "Чиполино България”. По думите му, само 32,6% от родителите се интересуват дали стоките, които купуват за бебетата си, са безопасни и отговарят на изискванията.

През 2011 КЗП е забранила за продажба общо 217 стоки, като 192 от тях са предназначени за деца - столчета, колички, проходилки, детски дрехи и обувки. Според проучване за навиците на потребителите само 32.6 на сто от родителите се интересуват дали стоката, която купуват, има сертификат за безопасност и дали отговаря на изискванията на ЕС за детски стоки. Експерти в бранша отчетоха, че се увеличава делът на хората, които купуват детски стоки втора употреба.Коментари

Коментар: 1

basi savremenite tehologii dokade pozvolqvat da se gleda v bade6teto, to 20 112-ta ei sega 6te doide


  • 1

Добави коментар