В Топ 3 сме по детска смъртност при раждане

154
В Топ 3 сме по детска смъртност при раждане

Освен това страната ни е с един от най-високите проценти на раждания чрез секцио

България е в топ три по фетална (вътреутробна) и неонатална (след преждевременно раждане) смъртност на Стария континент. Освен това страната ни е с един от най-високите проценти на раждания чрез секцио – 42 на сто, или почти всяка втора жена. Това стана ясно по време на конференция на тема “Съвременна наука и практика при физиологичното раждане”.

Форумът се организира по европейски проект за изследване в областта на науката и технологията. Целта е учени от цяла Европа да запознаят българските специалисти с научно доказани практики за грижа за раждащите жени. В конференцията се включиха над 150 български акушерки и медицински специалисти, съобщава вестник "Труд".

В държавите, които предлагат продължаваща акушерска грижа на бременните жени, има по-добри показатели за смъртност и травматизъм при бебета и майки, стана ясно още по време на събитието. Става въпрос за модел, при който акушерките се грижат за бременната жена както по време на бременността, така и по време на раждането, а и след него. В първата частна акушерска практика у нас припомнят за ролята на дула (от гръцки – “жена, която служи”).

Продължаващата акушерска грижа води до намаляване на преждевременните раждания. С нея се намалява и броят интервенции по време на раждането, има по-малко цезарови сечения и по-малко фетална, неонатална и майчина смърт, категорични са специалистите.Добави коментар