Узаконяваме сурогатното майчинство

123
Узаконяваме сурогатното майчинство

До края на годината

До края на годината у нас трябва да влезе в сила първият закон за заместващото майчинство. Проектът цели да спре търговията на черно с "утроби под наем", като узакони сурогатните майки.

Идеята на вносителите е специален договор да регламентира разходите, които ще се плащат около бременността, както и всички други права и задължения на биологичните родители и бъдещата сурогатната майка.

Самото износване обаче трябва да е напълно безплатно. Документите ще се гледат под лупа, за да не се стигне до плащане за услугата, което е забранено в случаите на заместващо майчинство, съобщи bTV.За да се избегне комерсиализиране на процедурата, една жена ще може да става сурогатна майка до три пъти. Самите ин-витро процедури ще се поемат от държавата.

„Смятам, че подкрепата, която я има с финансиране на трите опита ин-витро и с това, че вече ще го има легално в България, е една не малка подкрепа и мога да кажа, че е доста революционно за това Народно събрание”, казва вносителят на закона депутатът от „Атака” Калина Крумова.

Според нея след приемането на законопроекта ще се спре бизнесът на черно със сурогатно майчинство. Вече няма да се налага и българки да пътуват в чужбина, където въпросът отдавна е регламентиран.

Историята на една жена, която иска да бъде майка

От осем години Ани и съпругът й са заедно и не са се отказали да имат свое дете. Единственият вариант пред тях е заместваща майка.

У нас износването на дете от друга жена не е регламентирано - нито е разрешено, нито е забранено. Случва се "на тъмно". В интернет обяви разкриват "черен пазар" за сурогатни майки, където сумите стигат до 30 000 лева.

Има случаи, при които по време на износването приемната жена изнудва за повече пари. По закон сега тя има право и да задържи детето. За да избегнат тези проблеми, семейства пътуват в чужбина, където правилата са ясни.

Ани вече има съгласието на своя приятелка, която е обещала да износи детето й, когато законът бъде приет. Идеята и на създателите му е да се насърчава жени, близки до биологичната майка, да стават сурогатни майки.

Проектозаконът вече е минал през правната комисия в парламента, очаква се през следващия месец да бъде гласуван на първо четене.Добави коментар