Увеличават възрастта за ин витро

205
Увеличават възрастта за ин витро

Въвежда се и граница за забременяване с донорски яйцеклетки

Възрастта, до която жените имат право на ин витро процедури, се увеличава. Това се предвижда в проекта за изменение на Наредба 28 на Министерство на здравеопазването. Той ще бъде изпратен за обнародване в Държавен вестник, след като изтече 14-дневния срок за обсъждане, съобщиха от ведомството.

Досега жените у нас имаха право на ин витро процедури до навършване на 43 години. С проекта тази възраст се увеличава до настъпването на менопауза. Процедурите след 43 години обаче няма да се финансират с държавни средства от Фонд „Асистирана репродукция”.

Причината е, че с напредването на възрастта рязко намаляват шансовете за забременяване и така обществените средства не могат да бъдат максимално ефективно изразходвани.

С промените в наредбата за първи път ще се въведе възрастова граница от 51 години за забременяване с донорски яйцеклетки. В момента подобно ограничение няма и това създава рискове за раждането и отглеждането на едно дете от родители в прекалено напреднала възраст.

С проекта се въвеждат и редица технически изисквания, на които трябва да отговарят центровете и лабораториите за асистирана репродукция. Целта е да се гарантира максимално безопасността и ефикасността на процедурите за пациентите.Коментари

Коментар: 2

да, увеличават, ама не им дават пари. много добре измислено, то по български

Коментар: 1

крайно време беше


  • 1

Добави коментар