UV кремове вредни за спермата

121
UV кремове вредни за спермата

Някои от тях дори наподобяват ефекта от женския хормон прогестерон, влошавайки подвижността на спермата

Изследователи са открили, че 13 от общо 29 UV-филтри, или 45% от тях, използвани в слънцезащитните продукти в САЩ и Европа, могат да доведат до проблеми във функционирането на човешката сперма. Някои от филтрите дори наподобяват ефекта от женския хормон прогестерон, влошавайки подвижността на спермата, пише сайта "Сайънс алърт". За сега експериментите са проведени единствено в лаборатория и няма потвърждаване на откритията с тестове върху хора. Въпреки това обаче според изследователите откритията са притеснителни.

„Тези резултати са притеснителни и може да дадат отговор на това защо има толкова чести случаи на необяснимо безплодие“, посочва водещият учен на изследването Нийлс Скакебаек от Университета в Копенхаген. Съществуват два вида слънцезащитни продукти – едните са физични и отразяват UV-лъчите чрез съставки като цинк. Вторият вид са химични слънцезащитни продукти, които съдържат продукти, които абсорбират UV-лъчите и по този начин ги спират, преди да достигнат до кожата.

Според проучването на датските учени именно тези съставки, абсорбиращи UV лъчите, могат да имат ефект върху спермата. Според по-стари проучвания UV-филтрите в защитните продукти се абсорбират през кожата. Все още обаче не е ясно дали това създава опасност за здравето, което е и причината за провеждането на тестовете при 29 от общо 31 защитни филтъра. Тестовете върху сперматозоидите са проведени в специален разтвор, който наподобява условията в женските фалопиеви тръби, посочва БГНЕС.

Изследователите наблюдават това как филтрите се отразяват на т. нар. калциева сигнализация, която е от съществено значение за способността за движение на сперматозоидите. Тази сигнализация обикновено се стимулира от прогестерона, но според изследванията 13 от 29-те филтъра, също така спират калциевата сигнализация. „Този ефект започва да действа при много малки дози от химикалите, под нивата на някои UV-филтри, които се откриват в човешкото тяло след цялостно нанасяне на слънцезащитен лосион“, посочва още Скакебаек.Добави коментар