Уникална процедура...

55
Уникална процедура...

...за взимане на стволови клетки от родилка

Във Варна стволови клетки вече ще могат да се взимат не само от пъпната връв на бебето, но и от мастната тъкан на родилката. Уникалната процедура ще бъде извършена за първи път до края на седмицата. Така, освен детето, шанс за бъдещо лечение със стволови клетки ще има и майката.

Д-р Атанаска Маринова е първата майка във Варна, която ще се подложи на новата процедура. След близо едногодишни проучвания тя взима решение да застрахова не само здравето на бебето, но и своето, съобщи БНТ.

"Шансът след размразяване след години да оцелеят местни клетки и да бъдат по-ефективно използвани е в пъти по-голям, а при мен, така или иначе, се прави секцио, не искам по-нататък други интервенции", казва Атанаска Маринова.

Подкожната мастна тъкан е най-богатият източник на стволови клетки. Доскоро те се взимаха само чрез липосукция и се използваха предимно в пластичната хирургия. Според последните изследвания извличането
им по време на раждане удължава техния живот.

В този момент те са по-универсални и по-лесно се приспособяват, което увеличава способността им да възстановяват увредените органи. Скоро уникалната манипулация ще може да се извършва в родилните
отделения на всички варненски болници.Коментари

Коментар: 1
уникална процедура-стволови клетки

В клиника "Афродита"от пъпна връв са около 5100мисля и още 1000лв за мастна тъкан.Горе-долу в тия граници се движи във всички банки за стволови клетки.ЗА 20 години е замразяването.Може и разсрочено плащане.


  • 1

Добави коментар