Училище за бременни в Шейново

141
Училище за бременни в Шейново

Безплатно за бъдещите майки

Училище за бременни ще образова бъдещите майки за вредата от употребата на цигари. Тази нова инициатива започна днес от една от най-големите болници в столицата - "Шейново".

Месец юли се оказва съвсем не ваканционен за бъдещите майки. Макар и без тетрадки и учебници, от днес родилките в София ще имат възможността да посещават новооткритото училище за бременни в сградата на АГ "Шейново".

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов обясни, че в програмата на тази инициатива са включени шест урока с основна тема - вредата от пушенето, съобщи БНТ.

"Това, което ви казвам, е - бременността е чудесна възможност да намерите мотивация тези, които пушат, да се откажат от пушенето. Ако го направят, независимо колко време са пушили, детето им няма да страда", посъветва министърът бъдещите майки.

Бременните ще бъдат подробно запознати с ефектите на никотина, а психолог ще им помага да преодолеят вредния навик. Министърът предостави данни, според които едва 30% от бременните жени в България спират цигарите, а рискът от усложнения се увеличава няколкократно.

"Смята се, че при темповете, с които се развива пушенето, през 2030 г. 8 милиона души по света ще умират от заболявания, свързани с тютюнопушенето", каза още министърът.

Училището ще е безплатно и достъпно за всички желаещи, а създаването на други подобни ще зависи изцяло от бюджета на болниците.Добави коментар