Цикория по време на бременността

1199
Цикория по време на бременността

Вкусна, полезна и благотворна

Тя е не само безопасен заместител на кафето, а и отличен източник на ценни хранителни вещества.

Полезните свойства на цикория са способни значително да облекчат състоянието на бъдещата майка и могат да се използват като профилактика срещу редица негативни състояния, характерни за периода на бременността. Най-полезната част от цикорията е коренът й. Той се състои предимно от полизахарида инулин – природен заместител на захарта. В състава му влизат също така гликозид интибин (успокояващо и съдоразширяващо средство), органични киселини, пектин, дъбилни вещества, витамини от групата В, витамин С, каротин, смоли, различни макро- и микроелементи, сред който натрий, магнезий, желязо, калций, калий, фосфор и др.

Приложение на цикорията през бременността

Години наред коренът на цикорията се използва в качеството му на заместител на популярната напитка кафе. Изсушените и изпечени корени на растението се варят вместо кафеени зърна, получавайки аналогичния вкус на напитката с едно изключение – тук напълно липсва кофеинът. Корените на растението могат да се употребяват и във задушен вид.

Листата и леторастите на култивираните видове цикория се използват и във свеж вид в качеството им на отлична витаминна добавка. Особено полезни за бременните жени са соковете и отварите от цикория.

Киселини, запек, отоци, нарушена обмяна на веществата – това са част от неблагоприятните спътници на всяка една бременност. Те могат да бъдат облекчени чрез употребата на чайове и настойки от цикория, която можете да намерите във всяка една аптека.

Ползата от цикорията за бременните жени

Едно от най-важните полезни въздействия на цикорията върху организма на бременната жена е свързано с нормализирането на работата на храносмилателната система. Пектинът, инулинът и дъбилните вещества спомагат за извеждането на токсините от тялото. Редовната употреба на цикория по време на деветте месеца стимулира развитието и растежа на полезната чревна микрофлора, избавя от запек и подобрява апетита.

Не е тайна, че често бременните жени са изложени на риска от изпадане в депресивни състояния. Цикорията притежава успокояващо действие, тя внимателно повлиява нервната система, благодарение на съдържанието на витамини от групата В и гликозид интибин.Споменахме малко по-рано, че в това полезно растение се съдържат ценни макро- и микроелементи. Желязото е много важно за оптималното здравословно състояние на бременните жени. Съдържанието му в цикорията спомага за намаляване на вероятността от развитие на анемия. Калият нормализира работата на сърцето, разширява кръвоносните съдове и понижава риска от развитие на хипертония.

Привлекателните характеристи на цикорията не свършват дотук. Изследвания сочат, че растението има свойството да помага при висока температура.

Противопоказания: Не е препоръчително да консумирате цикория при хемороиди, варикозно разширени вени, проблеми с кръвоносните съдове, астма, бронхит, хронична кашлица, алегрия към аскорбиновата киселина, гастрит, язва на стомаха и при прием на антибактериални препарати.Добави коментар