Цезаровото сечение

2085
Цезаровото сечение

Ако можете, го избегнете

“Здравето се оформя още в утробата”, казва д-р Мишел Оден – френски акушер-гинеколог и хирург, пръв въвел басейните за раждане във вода и родилните зали с домашна обстановка.

Ако по време на бременността сте с нагласата, че ще родите естествено и не се страхувате от това, цезаровото сечение е по-добре да се избегне. До него жената прибягва или поради страха от болката, или защото се оставя на лекаря да я убеди.

А знаете ли, че не е задължително да ви боли при естествено раждане, че днес то се провежда с обезболяващи? Поставянето на лумбална анестезия например почти изцяло премахва болката през мъчителните часове.

Ако сте разбрала, че естественото раждане е изумителен процес, който ви дарява с уникалната възможност да станете част от природата, като сама дадете живот на своето дете, на лекаря ще са му необходими сериозни аргументи, за да ви убеди в необходимостта от цезарово сечение.Разбира се, ако е невъзможно да родите без цезарово сечение, ако показанията за него са безспорни, отказването от операция е абсурдно. Окончателното решение лекарят и бъдещата майка вземат на 37-38-та седмица от бременността след щателни изследвания. В някои случаи това е единствената възможност да станете майка, без да рискувате собствения си живот и този на детето. Но само в някои.

Знаете ли, че секциото в много от случаите води до астма у новороденото? Голям процент от планово родените деца имат дихателни затруднения. Защо?

Логичното и просто казано обяснение: по време на бременността белият дроб и дихателните пътища на плода са запълнени с течност. Когато се прави цезарово сечение, течността остава там и така се появяват дихателни затруднения впоследствие. Ако раждането е естествено, тази течност се изцежда, след като изплаче бебето.

Цезаровото сечение може да създаде и много други проблеми. За да може бъдещата майка правилно да се ориентира, тя трябва да го знае.

1. Болката

Не си струва да се мисли, че раждането с цезарово сечение е безболезнено. Действието на наркозата преминава бързо, а раната на корема (с дължина не по малко от 10 см) остава. Първите денонощия след операцията са мъчителни, а и после организмът на майката се възстановява трудно.

2. Наркозата
Цезаровото сечение понякога се провежда с пълна упойка, изискваща изкуствено дишане, а това винаги е свързано с риск от усложнения. Ето някои от тях - рефлекторно спиране на сърцето, спазъм на ларинкса, задушаване.

3. Кръвозагубата
При цезарово сечение жените губят от половин до един литър кръв повече, отколкото при обикновено раждане. Затова често след операция е необходимо кръвопреливане.

4. Травмата
Бъдещите майки може да се стремят към цезарово сечение поради страх от родови травми. Но от такива травми не е застраховано детето.Стремейки се да намалят до минимум разреза на матката, лекарите могат да попаднат в ситуация, в която главата на детето да не може да излезе навън. Възможно е в този случай то да се задуши или да получи травма на гръбначния стълб.

5. Наркозата на бебето
По време на цезарово сечение наркозата действа на детето в не по малка степен, отколкото на майката. Бебето се ражда полусънено, със забавени реакции - то диша лошо, рефлексите му са забавени.

6. Кърменето

Много полезно е веднага след раждане детето да се сложи на гърдата. Но това е невъзможно при цезаровото сечение. При нормално раждане тези възхитителни минути се подаряват на майката.

7. Хранене след това
Опасявайки се от следоперативни усложнения, обикновено след операцията лекарите назначават антибиотици. Доколкото с майчиното мляко антибиотиците ще постъпват и в детския организъм, кърменето се отлага почти със седмица.

8. В реанимацията

Обикновено няколко часа след раждане майките стават и сами преповиват и кърмят детето си. След цезарово сечение жената лежи целия ден на системи, без да има възможност да си види бебето.

9. Морфологията
При преминаването на детето през влагалището то ''се снабдява'' с майчини млечнокисли бактерии, които след това го предпазват от болестотворни микроби и създават основа за развитието на нормална микрофлора. Появявайки се на света с помощта на цезарово сечение, детето остава ''стерилно'' - по кожните и слизести обвивки микробите се размножават безпрепятствено.

10. Белегът от операцията

Той не разкрасява жената, макар че сега цезаровото сечение го правят ниско долу на корема и шевовете лесно могат да се скрият под бельото.

11. Белегът на матката
При евентуално следващо раждане също ще се наложи операция, доколкото лекарите се опасяват от разкъсване на матката на мястото на белега.

12. Психология на майката
Когато майката вижда как се ражда детето й, чувството е неповторимо. След цезарово сечение жената не изпитва това. На нея просто й донасят бебето и казват, че това е нейното дете. Може да я измъчва чувство на вина пред детето - за неестественото му появяване на този свят. Понякога жената има и психологически проблеми, свързани с операцията.

13. Психология на детето
Според скорошно изследване децата, неминали през родов стрес, по-дълго се адаптират към новите жизнени условия. Те като цяло са по-пасивни, контактите им с околния свят са затруднени.Коментари

Коментар: 38
секцио

Няма по-лъжлива и тенденциозна статия. Цялата информация е пълна глупост, пълна! Сякаш написаното се стреми да наплаши майките. Някои раждат със секцио по желание, ами майките н акоито се налага? Да се прережат вените, че да не минат през този "ужас" ли? Идиоти! Слаб 2!

Коментар: 37

Та кое е по-важно - здравето на детето ви или вашето удобство??? Не става въпрос за удобство, а за това майката да се чуства по-спокойна, ако се чуства по-спокойна да роди чрез секцио не виждам вас какво ви засяга. В крайна сметка всеки сам си преценява кое е по-доброто за него. Важното е да се роди здраво бебе и майката да може да се грижи пълноценно за него. Аз лично познавам много жени, които след като са родили по нормален път отказват да раждат втори път по този начин.

Коментар: 36
Цезаровото сечение

az sa6to rajdah sekcio,naloji se ne be6e se obarnal i se okaza 4e sam s tesen taz,no deteto mi si e jivo i zdravo, az 2 meseca sled operaciqta zapo4nah fitnes trenirovki.

Коментар: 35


Мелина от 16 август 2011 | 18:21

Може ли тези, които са родили със секцио, да напишат защо се е наложило - ще ми бъде интересно да видя за колко от операциите наистина е имало причина. Защото за никого не е тайна, че дори майката да не го иска, често лекарят го препоръчва, за да направи малко парички.

На въпроса за избралите секцио. Аз имам две операции и едно живо бебе, защото така се случи. Първият път ме оперираха по спешност, защото близначетата ми ми отнемаха живота. С него спасиха мен, но децата не оцеляха. После след 1 година и половина беше второто секцио, което произлезе от първото. Нито дъщеря ми има астма, нито и има нещо. Така че, стига са се писали глупости вече. Хора, на които не им се е налагало са късметлии, но когато от това зависи вашият живот и този на бебето бихте дали всичко за тази операция, и бихте били щастливи. Аз не съм чувала някое бебе след секцио да е получило такива усложнения. Те се получават при преждевременно раждане и при проблеми още в утробата на майката. И аз винаги съм искала нормално раждане, но не се получи и какво сега? Не съм пълноценна майка ли? Детето ми ли не е нормално?

Коментар: 34

Момичета, стига сме се лъгали - секциото е операция, която прекъсва насилствено престоя на бебето в утробата. На това аз му казвам стрес и то в първите минути от живота. Вие можете да го наричате както си искате. Единственото важно нещо тук е, че операцията често се прави само за удобство на майката, а не за доброто на бебето. Не говоря за тези, които раждат по този начин по медицинско предписание, а за онези, които го правят от страх. Та кое е по-важно - здравето на детето ви или вашето удобство? За майките, според мен, има само един отговор.

Коментар: 33

ей,големи глупости се пишат....аз първият път родих нормално,не можах 2 месеца да си седна на д...то от болки и разкъсвания,за второ дете не исках и да чуя.Когато реших втори път да родя поставих условие-само секцио.Със секцио мога още 5 пъти да родя,вярно,белег остава ама остава и от другото раждане и белег и травма.След секциото карах колата още на 6 ден да си взема педиатърката и да я докарам вкъщи,възстонавих се невероятно бързо и съм с две ръце за секциото.Обикновено срещу секциото плюят тези девойки които не могат да си го позволят или не са раждали.А статията така ме разсмя,ама много големи глупости пишете,направо сте смешни....

Коментар: 32
Цезаровото сечение

Много, много глупава статия и не знам кой изобщо я е допуснал да се публикува на този сайт. Ще се замисля, преди отново да чета нещо от вас, както и предполагам много други хора. Да синтезирам: бебета, родени със секцио не изплакват като се родят (!!!!?????), не са кърмени, защото разбирате ли майките им нямали кърма (!!!!!!!!?????) обречени са на тежък антисоциален живот, пълен с болести, бактерии и прочие...а тези, раждани с форцепси, вакуми, провиращи се през пълен с бактерии (хубави били тези бактерии!!!???) тунел, докато им се губят тоновете и кислорода и докато доктори и акушерки скачат по коремите на майките им, са видете ли СУПЕР. Едно време всяка 4та жена е умирала при раждане, едно време, когато всичко е било естествено.

Коментар: 31

До номер 24: хахаха,забранено било влизането в басейни и вдигането на тежко за 1 година...Че кой ти вдига бебчето,което към годинката може и да има 10-тина килца.А водата в басейна как ти действа- да не би да просмуква през операционният шев :D:D:D Аз лично и след двете си операции секцио на петият ден вилнях като фурия у дома,представяте си след толкова дни без женско присъствие хигиената вкъщи на какво ниво е:)))А след 40-тия ден ходих по 3 дни в седмицата на фитнес....Индивидуално е ,съгласна съм, но залежаването си е глезотийка за меки мамчета.

Коментар: 30

ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ: "децата, неминали през родов стрес, по-дълго се адаптират към новите жизнени условия. Те като цяло са по-пасивни, контактите им с околния свят са затруднени.''НАПРАВО СЕ ЧУДЯ ТОВА ЗА НЯКАКВА АУДИТОРИЯ ОТ МАЛОУМНИЦИ ЛИ СЕ ПИШЕ?????СТРАШНИ ГЛУПОСТИ СЕ ИЗПИСВАТ И КАТО ЗНАМ КОЛКО ХОРА БЕЗ МНЕНИЕ И НИСЪК ПОТЕНЦИАЛ ИМ СЕ ВРЪЗВАТ..ОФФ

Коментар: 29

На мен ми изтекоха водите, нямах контракции нито разкритие. Предпочетох секцио пред сухо раждане и мъки няколко дена.

Коментар: 28
sekcio

Parvoto mi rajdane e normalno,sega nqmah izbor,za6toto vdigah kravnoto,bebeto ne se hrane6e i ne nadava6e.A s tova kravno diagnozata e stra6na i trqbva6e da se spasim i dvete.Taka rodih v na4aloto na 8 mes.Mani4kata mi teje6e edva 1,300 i edva 40sm. Da mi e jiva i zdrava ve4e sme na 1god.i 6mes.

Коментар: 27


Мелина от 16 август 2011 | 18:21

Може ли тези, които са родили със секцио, да напишат защо се е наложило - ще ми бъде интересно да видя за колко от операциите наистина е имало причина. Защото за никого не е тайна, че дори майката да не го иска, често лекарят го препоръчва, за да направи малко парички.

Naloji se zastoto bese edro mom4e a go prenosvah ve4e!


Добави коментар