Цезарово сечение без шевове

3846
Цезарово сечение без шевове

Нова методика от израелски учени

Една от четири операции в развитите страни е цезаровото сечение. Обикновено след него жените се оплакват от тежък и болезнен период на възстановяване.

В последно време, пише сайтът vesty.co.il, в Израел се прилага нов метод, който съкращава времето за възстановяване, намалява болката и позволява да се изправите на крака 3 часа след операцията.

Старият подход включва напречен разрез на кожата, матката и раздвижване на мускулите на гръдната стена по средната линия. Самата намеса е проста, но възстановителният процес след операцията е продължителен.

Нов метод, разработен от доктор Денис Фаук, е базиран на разрез по дължината на мускулите влакна. След това мускулите се преместват отляво към центъра – към място, където няма съединителна тъка. Това ускорява възстановяването на раната.

Интересно е да отбележим, че при обичайното цезарово сечение родилката се изписва 4 дни след раждането. Да се стане от леглото е възможно след 8 часа. Да се ходи – след 2 дни.

При новата методика родилката се изписва след 36 часа, става – след 3 часа, а ходи – след 4-5 часа.

Първите операции по новия метод вече са проведени от докро Исраел Хендлер. По думите му още един плюс на този подход е, че не се изисква поставянето на катетър и проникване в гръдната област. Това понижава риска от емболия на околоплодните води и повреждане на червата. След операцията се прави подкожно зашиване на мускулите, а кожата се залепва с биолепило. Няма шевове или скоби.

Жената при този метод вижда детето си в момента на появата му на бял свят. За много майки това е ключов спомен.

По думите на доктор Хендлер болката след операцията е съществено по-малка, отколкото обичайната.
Защо за момента този подход е по-слабо разпространен? Тъй като операцията е малко по-сложна за изпълнение.Добави коментар