Токофобия

202
Токофобия

За страха от раждането

Всяка седма жена се страхува да ражда. Както и 100% от бременните. За това чувство вече е измислено и медицинско название - токофобия. Учените дори твърдят, че голяма част от жените, които нямат деца, не са се решили да забременеят именно заради страха си от раждането.

Гинеколозите у нас пък твърдят, че все повече бременни се опитват да ги убедят в ползите от секциото именно заради токофобията си. Психолозите не са единодушни как могат да се справят с този проблем. Част от тях смятат, че трябва да се знае всичко за раждането, за да бъде преодолян страхът. Според други обаче това не само не е нужно, но и е много натоварващо - бременните трябва да влязат в родилното с позитивни мисли и добро настроение.

Тази теза подкрепя и българската народопсихология. У нас старите жени забраняват на родилките да разказват за раждането на тези, нямащи деца. Факт е, че токофобията най-често води началото си от чути разговори и гледани филми за ужасите на раждането.

Специалистите смятат, че най-добрият начин за справяне с този вид страх е консултацията с психолог. Според раждалите жени обаче само мислите за съкровището, което ще държите в ръцете си след раждането може да ви спаси от него.Добави коментар