Търси се майка-заместител

171
Търси се майка-заместител

У нас това се превръща в черен пазар с органи и деца

Десетки хора, които не могат да имат деца, търсят така наречената "заместваща майка" и предлагат пари. В България, където няма закон за сурогатното майчинство, това се превръща в черен пазар с органи или с деца, коментираха законотворци.

Неправителствени организации вече предложиха да се позволи на жени със здравословни проблеми да разчитат на "заместваща майка", посочва Нова телевизия.

В обявите в интернет момичета предлагат суми от по 20 хиляди лева за износване на момиче и 35 хиляди - за момче. Както се оказва обаче - пазарът се определя от търсенето.

49-годишен мъж поиска непознато момиче да износи детето му за 15 хиляди евро, тъй като съпругата му имала здравословен проблем. Договорката изключва при раждането детето да бъде записано на името на майката, която го износва.

Мъжът, който урежда това, дори измисля ново законодателство. За да получи гаранции, кандидат-родителят дори убеждава жената, че тя не трябва да е омъжена.

Друг кандидат-родител търси заместваща майка, но с претенциите да бъде и заместваща съпруга. Според семейния кодекс майка е тази жена, която роди детето. В момента, ако сурогатната майка реши да задържи детето, никой не може да й оспори това право.

Законът в някои страни, като Гърция, Украйна, Канада и САЩ, позволява на родители, по медицински причини, да потърсят помощ от заместваща майка. У нас въпросът все още остава нерешен.

Очакват се законовите промени, които да разрешат заместващото майчинство и у нас, да бъдат внесени в Министерския съвет в средата на тази година.Добави коментар