Световна седмица на кърменето

50
Световна седмица на кърменето

Да поговорим! Кърменето - 3D изживяване

Да поговорим! Кърменето – 3D изживяване! - това е темата на Световната седмица на кърменето, която започва днес и ще продължи до 7 август. Кампанията има за цел да привлече вниманието и да ангажира цялото общество към ключовото значение на кърменето за много аспекти от частния и обществен живот. То е и предпоставка за постигане на всяка една от Целите на хилядолетието за развитие на Програмата на ООН.

1. Преодоляване на крайната бедност и глада
Изключителното кърмене е първа стъпка към намаляване на недохранването при децата и средство за техния растеж от първите им дни. Продължаващото кърмене по време на захранване подобрява качеството на диетата им, както и спомага за намаляването на разходите в домакинствата.

2. Насърчаване равенството между жените и мъжете и овластяване на жените
Чрез кърменето децата получават равен старт независимо от приходите в семейството. Кърменето дава сила на жените, като им помага да контролират репродуктивната си функция и да бъдат достатъчни за изхранването на собствените си деца.

3. Намаляване на детската смъртност
Ако всички бебета се поставят незабавно след раждането в контакт кожа-до-кожа с майките си, кърмят се изключително до 6-месечна възраст и после поне до 2-годишна възраст, с адекватно за възрастта допълнително хранене, смъртността при деца под 5 години ще намалее с 13-20% по целия свят.

4. Подобряване здравословното състояние на майките
Ранният старт на кърменето намалява риска за майките от следродилен кръвоизлив. Кърменето също така предпазва майката от анемия и железен дефицит, намалява риска от рак на гърдата и яйчниците, както и от диабет.

5. Осигуряване на устойчива околна среда
Кърменето има позитивен екологичен отпечатък, тъй като не налага унищожаването на стотици хиляди хектари с пасбища за изхранване на кравите, от чието мляко се произвеждат адаптираните млека. Кърменето пести пари на глобалната икономика, като ограничава скъпото производство на изкуствени млека, както и пести емисии от въглероден диоксид и допълнително замърсяване от производство на материали за опаковки на адаптираните млека и за бутилки и биберони.

Световната седмица на кърменето се отбелязва ежегодно през първата седмица на август. Това е акцията с най-голям размах на движението за кърмене и се чества в повече от 120 страни по света. Началото и е поставено през 1992 г. Създадена е от организацията Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето с цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене.

У нас Ла Лече Лига и Националната асоциция "Подкрепа за кърмене" организират събития из цялота страна. Повече информация можете да намерите на сайтовете на двете организации, както и на страницата на Световната седмица на кърменето.Добави коментар