Сурогатното майчинство законно

142
Сурогатното майчинство законно

Мина на първо четене

След три часа дискусия парламентът одобри на първо четене законодателни промени, които регламентират т.нар. сурогатно или заместващо майчинство, внесени от депутата от "Атака" Калина Крумова. Мнозинството има определени резерви, които експертна група ще изчисти между двете четения на измененията.

В момента сурогатното майчинство е извън закона - то е нито разрешено, нито категорично забранено. С поправките ще се помогне на над 270 000 семейства с репродуктивни проблеми - около тази теза се обединиха защитниците на измененията - депутати от различни цветове. Други избраници посочиха, че така се отива твърде далеч, като се регламентира покупко-продажбата на дете.

С измененията се забранява да се заплаща възнаграждение на заместващата майка, могат да й бъдат поети разумните разноски за здравословното поддържане на бременността, необходимите средства за възстановяването й след раждането, както и финансовото обезпечаване заради временната й нетрудоспособност, съобщи Дарик радио.Заместващо майчинство е това, при което съпрузи възлагат с договор на друга жена да износи бременност и да роди дете, което е заченато чрез асистирана репродукция с генетичния материал на съпрузите или със сперматозоид на ползващия се от заместващо майчинство съпруг и донорска яйцеклетка.

Заместващо майчинство с донорска яйцеклетка се допуска при условие, че ползващата се жена е на възраст до 45 години и е с онкологично гинекологично заболяване; с отстранени матка и яйчници; или е преминала успешно онкологично лечение, но има противопоказания за износване на бременност, предвиждат промените.

Не се допуска заместващо майчинство с донорска яйцеклетка от заместващата майка. Т.нар. "майка под наем" може да бъде само жена, която е български гражданин, на възраст между 21 и 43 години, има поне едно живо родено дете и е клинично здрава, способна да износи бременност.

Тя трябва да е в добро психическо здраве и да декларира, че не е била заместваща майка повече от два пъти. Сурогатната майка да е с право на 87 дни отпуск за бременност и раждане, предвиждат още поправките.

Православната църква вече се обяви срещу идеята, защото така се късала връзката между майката и детето.Коментари

Коментар: 2
бебета

много обичам бебенцата и мамичките аз съм сладорана и както и те малките бебрнца и дечица и родители и стаите им с обич аничка и мама бошка и щоро бекама

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар