Стройни родители = стройни деца

174
Стройни родители = стройни деца

Хубавата фигура се предава генетично

Добре сложените родители често предават на децата си особени гени, заради които и те имат същата стройна фигура, твърдят изследователи.

Вероятността детето в такова семейство също да се роди стройно се увеличава три пъти, съобщи woman.bg.

В течение на 5 години учените са анализирали ръста и теглото на родителите и децата в над 7000 семейства. Анализът на техния индекс на телесната маса (ИТМ) показал: ако и двамата родители са с понижен индекс, вероятността и детето да е слабо е 16.2%. А ако индексът и на майката и на таткото е висок, шансът детето им да е с нормална фигура е само 7.8%.

У слабите деца ИТМ бил 18.5 или по-малко, при условие, че за нормален се счита индекс между 18.5 и 24.9. При показател 25-29.9 се говори за наднормено тегло, а при цифра над 30 – за затлъстяване.Когато и двамата родители били с наднормено тегло, децата били слаби и добре сложени само в 5.3% от случаите. При затлъстяване и на двамата този процент спада до 2.5.

Ръководителят на изследването д-р Катрин Уитакър от отделението по епидемиология и обществено здраве към Университетския колеж в Лондон, цитирана от Би Би Си, подчертава: „Няма съмнение, че теглото и това каква е фигурата у родителите, определя в немалка степен какви ще бъдат и децата. Тази зависимост при семействата с наднормено тегло вече е била установена. Но досега никой не бе сравнявал каква е тенденцията при родителите с нормално тегло и нисък ИТМ и техните деца”.

Известно е, че всички гени имат две версии – алели. Няма причина да се смята, че при гените, определящи теглото ни, е различно. Затова учените са на мнение, че у хората има гени, свързани с ниското тегло и такива, определящи наличието на килограми над нормата.

Съответно у добре сложени родители с ниско тегло доминират „слабите алели”, които те често предават на децата си.Коментари

Коментар: 1

Те топлата вода откриха,хората от едно време за казали "какъвто бащата,такъв и сина" и "за да видиш как ще изглежда дъщерята,виж майка й" ...


  • 1

Добави коментар