Стрес се предава през плацентата

189
Стрес се предава през плацентата

Това може да обясни връзката между стреса през бремеността и аутизма и шизофренията

Бременните жени могат да предадат разрушителните ефекти на стреса и депресията си на нероденото си бебе чрез плацентата, открили учени от Пенсилвания, съобщи БГНЕС.

Учените вярват, че тяхната хипотеза би могла да обясни известната връзка между стреса за майката по време на бременността и заболявания като аутизъм и шизофрения, които все по-често се срещат при новородените.

Почти всичко, което жената изпита по време на 9-те месеца, се предава на плода чрез плацентата. Предположението на специалистите било доказано чрез лабораторни мишки, изложени на ниски нива на стрес, например миризма на лисица или непознати звуци по време на началните етапи от бременността. Те идентифицирали ензим, който се отделя при стрес.

Плацентата на плода от мъжки пол обикновено съдържа по-ниски нива на този ензим, отколкото при момичетата. Допълнителни изследвания показват, че намаляването на нивата на ензима води до промяна на повече от 370 гени в мозъка на неродените мишки. И много от тези гени са от решаващо значение за развитието на нервната система.



Добави коментар