Странни суеверия през бременността (част 2)

1025
Странни суеверия през бременността (част 2)

Знаете ли, че трябва да раздадете сапун на съседите за леко раждане?

В първата част на материала намериха място някои от по-широко разпространените суеверия за бременността. Те обаче са малка част от всички вярвания, които са битували в миналото, но се разпространяват и днес. Затова ще допълним списъка с още някои интересни и странни поверия.

Внимавай какво прескачаш

Прескачането на кабел или маркуч безспорно може да се окаже опасно най-вече заради риска от спъване и падане. Не така обаче са смятали едно време, когато това действие се е свързвала с опасността от оплитане на пъпната връв около бебето.

Не скъсявай косата си

Следващото суеверие, че не трябва да се подстригва косата през бременността има няколко различни тълкувания. Според едно от тях отрязването на косата на бъдещата майка може да отреже или скъси мъжкото достойнство на детето, ако е момче, или пък да му причини друго още по-голяма неудобство – да се роди с къси мигли. Най-страшно обаче е третото поверие, според което подстригването скъсява живота на детото. За успокоение на тези, които за първи път ги чуват и вече са минали през фризьорския салон, трябва да отбележим, че медицината все още не е открила пряка връзка между тези три закономерности.

Подстригването на косата по време на бременност има три различни тълкувания

Ритуали преди тръгване за родилното

Интересни и странни са и поверията за леко раждане. Не става въпрос за неща, като това да излезете с десния крак през вратата, да не се връщате, ако сте забравили нещо или да лиснете чаша вода за късмет. От съображения за сигурност обаче е по-добре да не опитвате някои от тях. Така например на тръгване към болницата трябва да оставите всички врати отворени, за да излезе лесно бебето. Не се уточнява обаче дали това включва входната врата и тази на жилищния блок, защото рискувате да влезе лесно всеки крадец.

Ако решите за по-голямо удобство да раждате с вързана коса, помислете пак. С вързана на опашка коса се смята, че раждането се заплита и бебето ще излезе трудно. Друга интерпретация обаче гласи, че ако преносваш и продължиш да си връзваш косата, няма да родиш скоро. За да се „хлъзга“ бебето и да мине леко раждането, трябва да раздадете сапун на съседите. Ако живеете в жилищен блок на 21 етажа с по 6 апартамента на етаж, е по-добре да не чакате до последния момент и да се подготвите с няколко кашона сапун.

Суеверията предлагат различни ритуали преди раждане, за да мине бързо и гладко

И накрая ето още някои екзотични суеверия:

Ако някой ви прескочи, докато седите с опънати крака, детето ще се роди куцо.

Когато бебето ритне за първи път, в чиито очи погледнете, с такъв цвят ще са на детето. Майната й на генетиката.

Ако се роди след 17 часа, детето ще е богато, а след 5 – бедно. Това обяснява как някои хора без особен интелект и ум успяват да забогатеят, просто са имали майки героини, устискали на родилните мъки до 17 часа.

Странните хранителни предпочитания на бременните са добре известни. Не си позволявайте обаче да похапвате охлюви, защото рискувате да отгледате лигаво дете.

Ако сте от бременните, които имат нещастието да страдат от гадене и повръщане през цялата бременност, неволята ви ще бъде възнаградена. Детето ви ще бъде с гъста коса.

Спокойствието на бременната е най-важно, затова е въпрос на личен избор дали да вярвате на суеверия, на гинеколога или на собствената си интуиция

Всички тези странни връзки и зависимости не почиват на никакви медицински или други научни факти. Дали ще ги следвате или погледнете на тях с насмешка е въпрос на личен избор. Още повече, че за протичането на една нормална бременност е важно преди всичко спокойствието на бременната и това кое тя смята за правилно и полезно за себе си и своето бебе.Добави коментар