Страхът от раждането по-силен от болката

257
Страхът от раждането по-силен от болката

Той най-често се основава на чутото от приятелки и роднини

Един от най-важните проблеми, с които практически се сблъсква всяка бременна жена, е страхът от болките при раждането. Обосновани ли са тези страхове и доколко?

Участничките в наскоро проведено в САЩ изследване определят болките преди началните часове на раждането като “много неприятни”, “ужасни” по време на силните контракции и “мъчителни” през последния период от раждането.

Разбира се, при една част от жените раждането преминава относително по-лесно, но резултатите от друго изследване показват, че само 8% от анкетираните жени описват раждането като леко и почти безболезнено. Независимо от болките, 6 от 10 жени смятат, че това е най-важното положително събитие в живота им, пише zdrave.bg.

В много от случаите страховете на бъдещата майка са основани на чутото от различните приятели и роднини. Често след раждането жените остават учудени от начина, по който, всъщност, е протекло то.

За други раждането наистина е доста мъчителен процес. Една от причините, поради които болката по време на раждане не може да се сравни например с болките, причинени от счупването на ръка, е фактът, че първите не се възприемат като заплашващи – мнозина психолози са на мнение, че болката, която не се смята за вредна, се понася по-леко.Добави коментар