Страданията на бременността

452
Страданията на бременността

През деликатните девет месеца ни дебнат много болежки

Деветте месеца бременност са един от най-деликатните и опасни от здравословна гледна точка периоди в живота на жената. Какви опасности ни дебнат, докато износваме детето си?

Високо кръвно

Един от често срещаните проблеми на бременните жени е високото кръвно налягане. Причината е, че за да изхранва бебето, кръвният обем на майката сериозно нараства. Признаците на повишено кръвно са пробреми със зрението, главоболие, отоци и бързо наддаване на тегло.

Запек и хемороиди
Запекът по време на бременност също е често срещано явление. През деветте месеца хормонът прогестерон отпуска мускулатурата на червата, те стават лениви, което води до запек. Той пък причинява хемороиди. Те се усложняват допълнително от натиска на плода върху хемороидалния венозен сплит.

Сънливост и безсъние
Двете състояния се редуват през различните периоди на бремеността. През първото тримесечие обикновено бъдещите майки непрекъснато са сънливи. Това се дължи на хормоналните промени. През второто тримесечие, когато коремът вече е започнал да расте, започват и проблемите със съня. Всяка поза обикновено е неудобна, а движенията на плода нарушават съня. Същото се отнася и до честото ходене до тоалетната през нощта.Киселини
Обикновено се появяват в третия триместър, когато матката оказва сериозен натикс върху стомаха. Заради него стомашните киселини се изместват нагоре към езофагуса. Обикновено се влошават от нередовното хранене и когато жената се навежда или легне.

Едема
Така се нарича задържането на течности. То се появява в последните месеци на бременността. Обикновено не е опасно, но когато се отнася до подуване на ръцете и лицето, трябва незабавно да се потърси лекарска помощ. Възможно е това да е един от първите признаци на прееклампсия.

Маска на бременността
Това е един от най-често срещаните кожни проблеми на бременните жени. Изразява се в появата на тъмни петна по лицето. Дължи се на промените в хормоналните нива. С нормализиране на хормоните и петната изчезват.

Кървене на венците
По време на бременност венците кървят заради повишения кръвопоток. Хормоналните промени пък предизвикват подуването им. Затова е важно бъдещите майки често да посещават зъболекар през деветте месеца.Добави коментар