Спонтанният аборт

243
Спонтанният аборт

Най-честите причини

Абортът е една от най-страшните думи в речника на жените. Ако той е спонтанен, това е събитие, което повечето жени преживяват тежко и дълго. Истината е, че повече от половината спонтанни аборти са причинени от фактори, които са изцяло извън нашия контрол. Не можем да ги предотвратим, колкото и да искаме. Ето някои от тях.

Кухо яйце
Това е един от най-често срещаните случаи, при които се наблюдава спонтанен аборт. Понятието означава, че се е получило оплождане, плодният сак е имплантиран в стената на матката, но той е кух, тоест в него няма зародиш. Обикновено такава бременност се прекъсва в първите 5-6 седмици.

Задържан аборт
Плодът спира да се развива, но остава в матката. Жената има всички признаци на бременност, продължават да се отделят хормони, но е въпрос на време плодният сак да бъде изхвърлен. Този тип аборт обикновено се открива при рутинен преглед. Най-често се случва в пръвия месец от бременността.Генетични аномалии
На такива се държат около 50% от абортите в първите два месеца от бременността. Най-често това са хромозомни аномалии. Най-важното при тях е, че не са свързани с повишен риск от повторение при следваща бременност.

Хормонални проблеми
До спонтанен аборт през първите 12 гестационни седмици от бременността може да доведе и недостатъчното производство на хормона прогестерон. В резултат на това може да се получи дефектна имплантация на оплодената яйцеклетка, недостатъчно кръвоснабдяване, контракции и спонтанен аборт.

Инфекции
Вирусните инфекции в ранните седмици на бременността също могат да причинят аборт. Най-честите причинители са невинните сезонни вируси, които протичат с висока температура. Аборт могат да предизвикат и шарките, като най-опасната от тях е рубеолата.

Как да намалим вероятността от спонтанен аборт вижте тук.Коментари

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар