Спират доплащането за ин витро

36
Спират доплащането за ин витро

До края на 2010 г. към фонда са подадени над 10 хил. молби

Доплащането за ин витро процедури, които се финансират от “Фонд за асистирана репродукция” вече няма да бъде възможно, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Т

Това ще стане с промени в Постановление № 25 за създаването на фонда, които днес бяха приети от Министерски съвет. С тях се прекратява практиката болниците да искат доплащане от пациентите над сумата, която фондът дава – 5000 лв.

Ако някое лечебно заведение иска повече пари, няма да има право да работи с фонда. Също така се регламентира провеждането поне веднъж годишно на планови проверки на дейността на лечебните заведения, които работят с фонда.

Целта е да се защитят максимално правата на пациентите, да се повиши контрола над работата на клиниките и да се постигне по-ефективно изразходване на обществените средства. С промените се оптимизира и дейността на Обществения съвет към фонда, като се предвижда да се обновява половината от състава му на всеки 2 години.

Също така представителите на пациентските организации ще участват в неговата работа безвъзмездно. Директорът на фонда занапред ще бъде длъжен да представя отчет за изразходването на средствата за всяко тримесечие на министъра на здравеопазването.

„Фонд за асистирана репродукция” беше създаден през 2009 г. До края на 2010 г. в него са подадени над 10 хил. заявления. През 2010 г. са финансирани 4360 пациенти в размер на 15 000 000 лева. Една трета от тези случаи, или 1386, са завършили с бременности. От тях досега са родени 648 деца.Коментари

Коментар: 1

a posle kude sa bulgar4etata na bulgaria


  • 1

Добави коментар