Спасиха ръката на бебе

87
Спасиха ръката на бебе

От ампутация

С пореден успех и спасена от ампутация ръка на 8-месечно момченце се поздравиха педиатрите от Първа детска клиника с ДОИЛ с ръководител проф. д-р Виолета Йотова и лекарите от Клиниката по съдова хирургия с ръководител проф. д-р Веселин Петров в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна в навечерието на Коледа.

Бебето е постъпило в интензивното детско отделение с тромбоза на брахиална артерия на дясна ръка – рядко срещано състояние в детска възраст, което крие реална опасност от ампутация на крайника, посочва вестник "Монитор".

След своевременната и точна намеса на екипите на на Клиниката по съдова хирургия и Детско отделение за интензивно лечение със завеждащ д-р Елеонора Желева, е сформиран мултидисциплинарен екип от реаниматори, педиатри, съдови хирурзи и специалисти по образна диагностика в Университетската болница „Света Марина“. Те са направили всички необходими изследвания и са предприели незабавни медицински действия.

Извършени са две оперативни интервенции, чрез които е осигурена проходимост на артериите и реканализация на съдовете, както и последващ непрекъснат контрол на рисковете от инфекции. Въпреки малките като диаметър размери на кръвоносните съдове, които правят подобни операции изключително трудни, медиците успяват да спасят от ампутация ръката на малкия пациент.Добави коментар