Спасиха недоносено бебе

71
Спасиха недоносено бебе

Виктория се ражда близо четири месеца преждевременно

Виктория се ражда близо четири месеца преждевременно, в 25 г.с., докато родителите й, които са от Пловдив, работят в семейното заведение в курортен комплекс Лозенец. „В началото на бременността лежах в софийска клиника за задържане на плода, тъй като имах ниска плацента и кървене. Съпътстващата инфекция предизвика преждевременно спонтанно раждане“, разказва майката Мануела за вестник "Монитор".

Тя постъпва по спешност в Родилното отделение на УМБАЛ „Дева Мария” в Бургас. С тегло едва 800 грама, изключително незряла със силно снижени жизнени показатели и без спонтанно собствено дишане, шансовете за живот на новородената Виктория са минимални. В Отделението по неонатология на болницата започва денонощна борба за спасяването й.

След спешна реанимация момиченцето е преведено в Интензивния сектор на респиратор. Следва продължителна механична вентилация. Преодоляна е хиалинно – мембранна болест с трикратно приложение на сърфактант. Тежката незрялост и продължителните възпалителни белодробни промени оформят картината на бронхопулмонална дисплазия. На детето е проведено продължително комплексно лечение, довело до успешно преодоляване на мултиорганната инфекция.

Съвременна апаратура следи жизнените показатели на момиченцето и ехографски се проследява неврологичното му развитие. Своевременно диагностицираната ретинопатия (загуба на зрението) е преодоляна. Изключително ниското тегло и функционалната незрялост на Вики са причина за дълго парентерално хранене и използване на специално мляко за недоносени деца – течен НАН.

Благодарение на неимоверните усилия и професионализма на лекарите и акушерките в Отделението по неонатология на УМБАЛ „Дева Мария”, Вики достига тегло от 2200 грама. Изписана е без неврологични усложнения в деня, в който трябваше да се роди, ако бременността на майка ѝ беше протекла нормално.

„Щастливи сме да изпишем едно напълно здраво бебе в ден, който носи много символика и за нас. Дадохме много любов на Виктория, имахме голяма надежда, че тя ще бъде жизнеспособна и надеждата ни се оправда. И не на последно място, оставаме с вярата, че си заслужава да продължаваме да даряваме човешки живот“, каза д-р Мария Търнева – началник на Отделението по неонатология на УМБАЛ „Дева Мария“.

Специално поръчана от родителите на момиченцето икона на Света Богородица ще бди над новородените в Неонатологичното отделение на болницата. От началото на годината през отделението са преминали над 20 силно недоносени бебета, от които четири с екстремно ниско тегло. Всички те са спасени от лекарите и се радват на грижите на родителите си.Добави коментар