Спасиха 2 деца с аномалии

133
Спасиха 2 деца с аномалии

Лекари от „Пирогов" поставиха на децата титаниеви импланти, познати като „растящи ребра"

Две момиченца на 3 години с тежки гръбначни аномалии бяха спасени с уникални в световен мащаб операции, съобщава Нова телевизия. Лекари от „Пирогов" поставиха на децата титаниеви импланти, познати като „растящи ребра".

Сиана и Светлозара делят не само съседни болнични легла, но и сходни съдби още от раждането си. „Вродена сколиоза, гръбнакът ѝ буквално беше усукан", разказва Мариета, майка на Светлозара. „Родих Сиана без четири ребра", разказва Силвия Кирилова.

През тези 3 години гръбначният стълб на Светлозара се привива до 50 градуса. „Почна да се задушава, беше се изкривила, бяха засегнати и дробовете, органите", разказва Мариета. Единственото спасение е поставяне на имплант, струващ 80 000 лева. Фондът за лечение на деца обаче отпуска сумата с половин година закъснение. Време, в което изкривяването достига критичните 90 градуса.

„6-месечното забавяне за Светлозара беше сериозно изпитание на моя професионален опит по време на операцията. На никого не го пожелавам", заяви д-р Атанас Кацаров. „Ако не я бяхме оперирали, до 4 -5 месеца щеше да умре", заяви проф. Росен Дребов.Сега за Светлозара предстои последното изпитание - да направи първите си стъпки. „Не казва, че я боли, просто я е страх. Страх да започне да ходи", разказва майката Мариета.

Сиана познавате от преди 2 години, когато германски хирург пристигна у нас, за да постави шина на мястото на липсващите ѝ ребра. Интервенция, правена само 5 пъти в света. Момиченцето обаче расте, а с това се налага нова операция.

„Тези ребра, за които беше захваната самата шина, можеше да не издържат на тежестта, можеше да се счупи шината и да стане най-лошото", обясни майката Силвия. Този път имплантът при Сиана беше закрепен за прешлените. Подобно на телескоп той ще се разпъва успоредно с растежа ѝ.

„Вече е по-спокойна, жизнена, радва се на живота. Аз също. Вече е като нормалните деца, може да тича, може да играе, да прави абсолютно всичко като останалите", разказва Силвия.

Лекарите подготвят още две подобни операции на деца. Едната от тях е на малката Мерал. Момиченцето страда от редкия „Синдром на Жун", при който ребрата пристискат органите и водят до фатална дихателна недостатъчност.Добави коментар