Слушайте музика по време на бременност!

65
Слушайте музика по време на бременност!

Досега обаче оставаше неясно какъв ефект има тази практика върху зародиша

Бебетата помнят и след раждането музиката, която са слушали, докато са били в майчината утроба. През бременността много жени пускат музика на неродените си бебета с надеждата, че по този начин ще подпомогнат бъдещото им развитие.

Досега обаче оставаше неясно какъв ефект има тази практика върху зародиша. Авторите на настоящото проучване от университета на Хелзинки са установили, че бебетата помнят музиката, която са слушали в майчината утроба, месеци след раждането.

"И преди сме показвали, че зародишите научават дребни детайли от речта, но досега оставаше неясно колко дълго запомнят тази информация. Р

езултатите от проучването ни показват, че бебетата са в състояние да учат от много ранна възраст и ефектът от това познание продължава с месеци след раждането", казва д-р Ейно Партанен от изследователския екип, цитирана от БТА.

Изследователите вярват, че звуковете и речта имат най-благоприятен ефект върху развитието на речевите умения на децата.

За целите на настоящото проучване на група жени в последното тримесечие от бременността пет пъти седмично е пускана приспивната песен Twinkle Twinkle Little Star.

Скоро след раждането специалистите са изследвали мозъчната активност на бебетата, докато слушат познатата мелодия. Същият тест е направен четири месеца по-късно.

И в двата теста учените са отчели по-силна мозъчна активност при бебетата, които са слушали приспивната песен преди раждането си в сравнение с тези от контролната група.

Различие в реакциите на новородените е отчетено само при пускането на оригиналната мелодия, но не и при слушането на нейни версии с променени ноти.Добави коментар