Сложна операция на 3-месечно бебе

537
Сложна операция на 3-месечно бебе

Момченцето е с вродена тежка ларингомалация

Лекарски екип от УМБАЛ „Света Марина” във Варна извърши сложна ендоскопска операция на тримесечно момченце с вродена тежка ларингомалация. Това е състояние, което при леки форми се проявява със звук от ларинкса при вдишване, наричан стридор. В конкретния случай състоянието е тежко и деформацията на ларинкса затруднява съня, храненето и дори нормалното дишане на малкия пациент, което налага извършването на сложната операция. Към момента това е най-малкият пациент като възраст, ръст и килограми с подобно заболяване от многото случаи, успешно оперирани в УМБАЛ „Света Марина“.

Изключително малките анатомични размери на тримесечното бебе са най-голямото предизвикателство пред опитния екип оториноларинголози и анестезиолози. Самата интервенция е извършена с разработената от доц. д-р Николай Сапунджиев от клиниката по УНГ-болести оригинална методика с използване на ултразвуков инструмент.

Предимствата са, че безопасността е на много високо ниво и позволяват бързо възстановяване на пациента. Ултразвуковите микроножици се използват с подобен успех при още много други оперативни интервенции в областта на УНГ, главата и шията, като вече са предизвикали интереса на специалистите на медицински конгреси в чужбина.

„На практика, при това бебе ултразвуковите микроножици ни позволиха да оперираме спокойно ларинкса, който е с размерите на гумичка на молив. Успяхме да осъществим безкръвна ендоскопска операция, като високотехнологичното оборудване оправда за пореден път инвестицията в него. Детето възстанови нормалното си дишане веднага след интервенцията. В следващите дни на проследване нямаше абсолютно никакви проблеми“, коментира след операцията доц. Сапунджиев. Малкият пациент с победоносното име Виктор бе опериран на своя имен ден - празникът на Свети великомъченик Мина, покровител на семейството.

Благодарение на комплексните грижи на педиатри, оториноларинголози и анестезиолози от УМБАЛ „Света Марина“ и високотехнологичното оборудване в болницата, детето вече диша спокойно и е у дома, при семейството си, пише вестник "Монитор".Добави коментар