След епизиотомията

2370
След епизиотомията

На първо място идва хигиената

Докато младата майка се намира в родилния дом, лекари-акушери наблюдават състонието й, а също така и шевовете, направени при епизиотомита. Последните се обработват с разтвори.

След правилно изпълнена епизиотомия шевовете не болят и не предизвикват дискомфорт при посещението на тоалетната. Усложнения, като хематоми и възпаление, се развиват по две причини: грешки при изпълнението на операцията или при неправилна грижа.

По принцип шевовете напълно зарастват за две седмици, а много майки престават ги забелязват още в родилния дом. Основно правило при грижата след епизиотомия е поддържане на отлична хигиена.

След всяко ходене по малка или голяма нужда, задължително почиствайте оптимално интимните зони и шевовете. Превръзките, които използвате заради лохиите, сменяйте на всеки три часа. След всяка промивка по възможност оставяйте интивната област открита, за да може да "подиша".След епизиотомия не са малко жените, които се притесняват от ходенето по голяма нужда. Обикновено нормалната дефекация не повлиява шевовете. Проблем може да възникне при силно напъване или при неправилно положение. Ако младата майка не е ходила до тоалетна по голяма нужда 2-3 дни, по всяка вероятност лекарят ще препоръча прием на слабително, за да се избяга излишно напрягане.

Важно правило след епизиотомия - не бива да се седи на твърда повърхност, тъй като така шевовете ще бъдат подложени на напрежение. Има различни решения на този проблем: сядайте настрани, използвайте мека възглавница или детски надуваем пояс за плуване. Можете да кърмите детето, легнали на една страна.

Обикновено напрежението при седене преминава до седмица след операцията.

Бързото възстановяване след епизиотомия зависи от качеството провеждане на операцията и правилната грижа впоследствие.Добави коментар