Слаби и бременни

2485
Слаби и бременни

Болест ли е това?

Нова мания сред младите дами. Оказва се, че фиксирането в килограмите по време на бременност е форма на анорексия. Диагнозата си има име - нарича се прегорексия и означава лишаване от храна в периода на износване на бебе.

Вероятно току-що родилата Виктория Бекъм не се вълнува от това, че според експертите по хранителни разстройства тя изглежда нездраво, посочва bTV.

„Теглото се поддържа доста ниско, за да се отговаря на определени критерии за средите, в които човекът се движи”, твърди д-р Светлана Бояджиева - терапевт, специалист по хранителни разстройства.

Вглеждането в съдържанието на етикетите на храните, пресмятането на калории, фиксирането в така нареченото здравословно хранене е модерното хранително разстройство орторексия. Когато се практикува по време на бременността, се нарича прегорексия.

Ивайла, която е в четвъртия месец и очаква своето първо бебе, признава, че преди бременността е свалила над 20 килограма, увлякла се в слабеенето и когато разбрала, че очаква дете, имала проблем да приема отречени от нея храни.

Освен лишаването от храна, друг нездравословен трик за избягване на наддаването е нарочно раждане в седмия месец, което предпазва бъдещата майка от най-активното натрупване в последните два месеца от бременността. Акушер-гинеколози признават, че има бум на желаещи непредписано секцио по различни естетични причини.

Специалистите казват, че жените, склонни към депресия, по-често се фиксират в теглото си и изпадат в по-тежки следродилни състояния.

Като не съветват да ядете за двама, експертите напомнят, че с движение, гимнастика и разнообразна храна деветте месеца минават по-леко.Добави коментар