Скандал с кампания против аборти

92
Скандал с кампания против аборти

Напрежение между Будапеща и Брюксел

Кампания срещу абортите, подета в Унгария от десноцентристката партия на премиера Виктор Орбан, предизвика гнева на Европейската комисия, която, без да знае, изглежда я е финансирала. "Разбирам, че не си готова за мен сега, но премисли и ме дай за осиновяване, позволи ми да живея!", "моли" зародиш в утробата на майка си на плакати, разлепени из Будапеща в началото на май.

Съпроводена с логото на програмата на ЕС за заетост и социална солидарност "Прогрес", ожесточената кампания срещу абортите струва 416 хил. евро, по-голямата част от които са от европейски средства. Кампанията "не съответства на предложения от унгарските власти проект, поради което комисията настоява унгарските власти да я прекратят веднага и незабавно да премахнат останалите разлепени плакати", заяви в средата на миналата седмица еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг по време на дебати в Европарламента в Страсбург.

Ако това не стане, ще задействаме процедури за прекратяване на договора с произтичащите от това последствия, включително финансови, предупреди тя. "Становището на комисията е съвсем ясно: използването на парите от програма "Прогрес", или каквито и да било други средства на ЕС за популяризиране на кампания срещу абортите, е злоупотреба и е несъвместимо с ценностите на Евросъюза", коментира в своя уебсайт френският евродепутат, социалистката Силви Гийом.

Унгарското министерство на националните ресурси, отговарящо за кампанията, от своя страна, има друго тълкувание на използването на средствата и изрази готовност да си направи съответните заключения, ако аргументите му не успеят да убедят Брюксел. Голямата част от плакатите обаче вече изчезнаха от улиците на унгарската столица, тъй като, по план, кампанията трябваше да продължи един месец.

Според правителството на Виктор Орбан, който не за първи път влиза в конфликт с Брюксел, откакто през януари страната му пое шестмесечното председателство на ЕС, кампанията би трябвало да допринесе за насърчаване на "балансираните семейства". "Тя е насочена към жените, които са готови да дадат живот на дете, но нямат възможност да го отгледат", казва Петер Харах - вторият по ранг човек в християндемократическа партия ХДНП, участваща в управляващата коалиция.

Асоциациите за защита на правата на жените, на свой ред, се опасяват, че това може да е първата крачка към криминализиране на абортите, още повече, че кампанията започна точно след приемането през април на оспорваната нова конституция, която позволява на държавата да закриля живота още от зачатието. Плакатите "не зачитат свободата на жените да разполагат с тялото си, те третират женското тяло като съд, като контейнер", смята Юлия Шпонз, адвокат на организацията "Лоби на унгарските жени".

Според правозащитния "Съюз за граждански свободи" 60% от населението смята, че абортите трябва да бъдат законни. Внушителен по време на комунистическия режим, броят на случаите на доброволно прекъсване на бременността в Унгария през последните години прогресивно е намалял, достигайки 43 хил. през 2009 г., сочи статистическата служба на ЕС "Евростат".

"Броят остава по-висок, отколкото в Западна Европа, но положението е доста по-добро, отколкото преди 10-12 години, когато се извършваха по 100 хил. аборта годишно", отбелязва Нандор Ач, ръководител на отделението по акушерство и гинекология в медицинския университет "Земелвайс". Според него намаляването на броя на абортите става най-вече чрез по-добра информираност за контрацепцията.Коментари

Коментар: 1
DOUtmeJgRm

What a joy to find someone else who tkihns this way.


  • 1

Добави коментар