Сингапур предлага „бебешки бонус“ за вдигане на раждаемостта

77
Сингапур предлага „бебешки бонус“ за вдигане на раждаемостта

COVID-19 накарал някои родители да отложат плановете си за деца

Сингапур предлага еднократно плащане, за да насърчи хората да имат бебета по време на пандемията на коронавируса, съобщи Би Би Си. Сега има притеснения, че гражданите отлагат да станат родители, тъй като се борят с финансов стрес и съкращения на работни места.

Подробности за сумата, която може да бъде платена, все още не са публикувани, съобщава БГНЕС. Това е в допълнение към няколко солидни бебешки бонуса, предлагани от правителството. Сингапур има едно от най-ниските нива на раждаемост в света, срещу което се бори от десетилетия.

Страната е в пълен контраст с някои от съседите й, като Индонезия и Филипините, които са изправени пред перспективата за огромен скок на бременности поради блокирането заради коронавируса. "Получихме информация, че COVID-19 е накарал някои родители да отложат плановете си за деца", заяви в понеделник вицепремиерът на Сингапур Хън Суи Кит.

Той каза, че повече подробности за сумите и как ще бъдат изплащани ще бъдат обявени по-късно. Настоящата сингапурска система за бебешки бонуси предоставя на родителите, които отговарят на условията, до 10 000 сингапурски долара (7330 щатски долара).

Процентът на плодовитост в Сингапур достигна осемгодишен минимум през 2018 г., сочат правителствени данни, при ниво от 1,14 раждания на жена. Но някои от съседите на Сингапур са изправени пред обратния проблем. Във Филипините случаите на нежелана бременност се очаква да нарасне с почти половината до 2,6 милиона, ако предизвиканите от COVID-19 ограничения за движение останат до края на годината, прогнозират от Фонда на ООН за населението.

Филипините имат второто по големина население в Югоизточна Азия - 108,4 милиона. В същото време страната е с една от най-тежките ситуации в региона във връзка с пандемията с повече от 307 000 заразени.

Добави коментар