Симптоми на безплодието

788
Симптоми на безплодието

Когато не можем да заченем

Рано или късно идва моментът, когато жената се замисля за раждането на дете. Не винаги обаче зачеването е проста процедура. Понякога, при все всичките опити и старания на двойката, мечтаната бременност не настъпва, дори след пробване на всички пози и методи за естествено зачеване.

Безплодие - това е много тежка диагноза. Тя се смята за вярна, когато бременността не настъпва при двойка, която води редовен полов живот в продължение на една-две години.

Какво е безплодие?

Това е липса на бременност при липса на средства за контрацепция - това е и основният симптом на безплодието. Но той често се бърка с причините за безплодието - различните проблеми в организма, които пречат на нормалното зачеване.

Тези причини може да са от най-различно естество - от визуално забележими и приемани за проява на безплодието, до съвсем неочаквани, но също толкова пречещи на жената да забременее. Съществуват определени тревожни знаци, които могат да накарат жената да си мислил, че при нея не всичко с детеродната функция е наред и да я накарат да се изследва и лекува.

Безплодието бива първично или абсолютно, при което, каквото и да се направи, естественото раждане е невъзможно. Това се случва изключително рядко и се изразява най-вече в малформации на половите органи: тежки аномалии в структурата на матката, нейното отсъствие или тежка хипоплазия (недоразвитие). Във всички останали случаи се развива вторично безплодие - когато жената е забременявала по-рано, също и когато има временни проблеми в организма, които й пречат да забременее точно сега или с конкретен партньор.

Хормонални проблеми

Ендокринното или хормоналното безплодие са най-често срещаните проблеми. Да усети проблем в хормоналния си фон може и самата жена - когато измерва базалната си температура или когато си прави тестове за овулация.

В случай на хормонално безплодие липсват признаци за овулация: графикът на измерената базална температура не се променя, а тестовете за овулация в дните на предполагаемото узряване и отделяне на яйцеклетката показват отрицателни резултати. Обикновено хормоналните проблеми при жените се проявяват с нарушение на менструацията - тя е нередовна, прекалено оскъдна или много обилна, болезнена, може дори да липсва понякога. Тежкото хормонално разстройство е аменореята - състояние, когато менструацията спира напълно.

Ендокринните нарушения се проявяват със силно окосмяване - прекалено обилен растеж на косми по ръцете и краката, а окосмението на пубиса стига до пъпа и по бедрата. Това е симтом за излишък на андрогени. Високите стойности на хормона андроген водят до прекомерното окосмяване и омазняване на кожата, акне и себорея.

За всички горепосочени признаци и симптоми на безплодието се прави анализ на кръвта и хормоните и се назначава лечение.

Следва...Добави коментар