Сешоар изгори три бебета

270
Сешоар изгори три бебета

Мъници с изгаряния от втора и трета степен в „Пирогов“

За да приспят по-бързо новородени и бебета, родители поставят в кошчето или леглото им сешоар. Шумът и вибрацията ги унасят, но в даден момент уредът нагрява шията или друга част от тялото им. „Причинява им изгаряния от втора, а на места и от трета степен, и ги водят при нас. Имахме три такива случая“, съобщи вчера за „Труд“ доц. Мая Аргирова, началник на отделението за изгаряния при деца в „Пирогов“.

При едно от бебетата лечението, което е неоперативно заради възрастта и локализацията на пораженията, е продължило около 2 месеца. Равносметката е т. нар. лоши белези, тъй като при децата до 3 г. шията е място, което предразполага към хипертрофични цикатрикси и келоиди (белези).

Вижте още: Как да приспите бебето

Родителите на пострадалите бебета разказали на доц. Аргирова, че чели за приспиването със сешоар в интернет. Със същата цел някои от тях включвали абсорбатор или прахосмукачка, а други поставяли мъниците върху работеща пералня. Пораженията в тези случаи са: от шума - увреждане на слуха, а ако паднат от пералнята - фрактури.

„Имаме бум и на електрически изгаряния при децата, приехме 15 такива малки пациенти“, добави доц. Аргирова, цитирана от вестник "Труд". Пораженията се наблюдават при малките до 4 г. и при по-големите над 15 г. Малчуганите пипали елпроводници у дома, по които тече нисковолтов ток. А тийнейджърите се разхождали по жп релси, водени от романтични подбуди, така както са виждали певци и актьори в клипове и филми.

„Там се катерят върху вагони, попадат в електромагнитно поле, образува се високоволтова дъга, а травмите са изключително тежки“, разказа доцентката. В такива случаи се запалват дрехите, стига се до пламъковото изгаряне, което е в комбинация с въздействието от високоволтовия ток. За щастие тези деца са спасени. Но понякога се стига до овъгляване на крайници и дори ампутацията им.

Доц. Аргирова допълни, че повечето от пострадалите, качили се на електрически стълбове, са от добри семейства и отличници, но тъй като са много любознателни, стигат и до опасните за живота места. Подобен е случаят с дете, което в момента лежи с изгаряния и тежки травми в „Пирогов“.Добави коментар