Семейства блокирани на финала на инвитрото

91
Семейства блокирани на финала на инвитрото

Семейства, които се започнали инвитро процедура, са притеснени, че не могат да я приключат

Семейства, които се започнали инвитро процедура, са притеснени, че не могат да я приключат. Въпреки отмяната на забраната за изкуствено оплождане у нас, все още не може да се осъществи ембриотрансферът - връщането на оплодената яйцеклетка в матката, обясниха те пред бТВ.

Семейство Банови, е на финала на инвитро процедурата. Преди две седмици, когато разбират че е отменена забраната за инвитро си отдъхват, но сега разбират, че не може да бъде завършен последния етап от лечението- връщане на ембриона в тялото. От здравно министерство са обяснили, че ще коригират заповедта, така, че семействата да завършат процедурата.

Проф. Таня Тимева, специалист по репродуктивно здраве обясни, че с оглед пандемията от коронавирус е важно да се проследят пациентите, да се види пир, кои има неотложна нужда да бъде осъществено инвитрото. Това е нов вирус, още не можем да бъдем сигурни, че няма да има отражение в ранния стадий на развитие на бременността, каза тя.

Проф. Тимева уточни, че в момента ембриотрансферът е позволен по изключение, а решението докъде да се стигне е на лекарския екип. Има и случаи при, които замразяване на яйцеклетка е най-доброто решение за двойките. "Искрено се надявам, че след експертното становище за Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, ще бъдат взети предвид нашите мнения и забраната ще падне, като се използват стандартни оперативни процедури, които министерството е одобрило в репродуктивните клиники", каза тя.

Добави коментар