Секциото

680
Секциото

Наистина ли е по-лесният начин?

По неофициални данни от специалисти ражданията със секцио в частни клиники в момента в България са около 70-80%. В „Майчин дом” ражданията със секцио са около 50%.

В същото време препоръката на Световната здравна организация (СЗО) е не повече от 10-15% от ражданията да бъдат извършени с цезарово сечение. Причините за главоломния ръст на секциото, според българските специалисти, са комплексни – медицински, социални, психологически, културни.

Мотивите са различни - някои жени просто се страхуват от болката при раждане, други смятат, че така ще запазят фигурата си и съвсем малък процент от раждащите с операция имат реални медицински показания за това.

Раждането със секцио е оправдано само при категорични медицински показания, според специалистите. Обективните причини за него биха могли да бъдат много. Част от тях са тесен таз, плацента превиа, прееклампсия, сериозно болестно състояние (сърдечни проблеми при майката например), неподходящо предлежание на плода или прекалено голямо бебе, инфекция при майката, по-сериозни очни проблеми и т.н.

Като цяло се налага мнението, че страхът от болката и неизвестността при нормално раждане са чест мотив за желание за раждане със секцио или поне често са единствената причина. Раждането със секцио съвсем не е „по-лесният” избор обаче. Не бива да забравяте, че това е операция и възстановяването от нея не е съвсем бързо и лесно (особено в сравнение с възстановяването след нормално раждане).

Престоят в болница след цезарово сечение е около 5 дни. Пълното възстановяване отнема 4-6 седмици. Възможни са и проблеми за бебето - в първите си дни да диша забързано, а ако секциото е преди 38-та седмица, рискът за затруднения в дишането е още по-висок.

Неотдавна британски учени излязоха с твърдение, че децата, родени чрез секцио, са по-склонни към алергии и астма.
Официалното становище у нас е, че секцио „по избор” не се прави. И все пак се практикува в почти всяка болница, като цената започва от 500 лв. и достига 3500 лв. в частните клиники.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 2

Съгласна съм.ТЕзи около мен, които родиха нормално на 3-я час след раждането отидоха на кафе.А аз 2 пъти колабирах от постоперативните болки, въпреки обезболяващите около 10 дена имах сериозни болки а повече от месец ходех наведена защото си ме наболваше корема и ме опъваше.Природата си знае работата, секцио само в краен случай, както при мен например бебето беше седалищно и косо.

Коментар: 1

Ако нямате наистина основателни причини не избирайте секцио по желание... Няма по-голяма глупост според мен. Аз не успях да родя нормално и след 2 дни със силни контракции се наложи секцио, болката след самата операция не беше силна (имаше обезболяване), но самото неразположение е много по-неприятно от контракциите... Премислете нещата хубаво преди да направите избора си!


  • 1

Добави коментар