Рубеола и бременност

338
Рубеола и бременност

Може да причини тежки усложнения

Рубеолата е инфекциозно заболяване, което е безобидно за децата и възрастните. Особено опасно е обаче за жената и плода й по време на бременност. Причината - вирусът на рубеолата преминава през плацентата и може да зарази бебето.

Най-опасно е прекарването на болестта в първия триместър от бременността. Точно това е периодът на формиране на органите и системите на детския организъм. Заради това рубеолата може да нанесе тежки деформации и аномалии, които често са и несъвместими с живота.

Увреждания се наблюдават при 25% от родените деца. Най-често това са катаракта, вродена глухота и сърдечни пороци. Не е изключено детето да се роди и с умствено изоставане или поражения върху други органи на тялото, като черен дроб. Затова, ако бременната се разболее през този период, лекарите препоръчват прекъсване на бременността.През по-късния етап от бременността рискът от усложнения в резултат на рубеолата също съществува. Това може да са спонтанен аборт и преждевременно раждане, както и увреждания на плода.

В българския имунизационен календар има ваксинация срещу вируса на рубеолата. Изследванията показват, че 95% от ваксинираните придобиват имунитет за цял живот. Симптомите на болестта са повишена температура, отпадналост, хрема, кашлица, увеличени лимфни възли и характерен за шарка обрив. Инкубационният период е 10 до 23 дни.Добави коментар