Ролята на водата в организма на бременната жена

133
Ролята на водата в организма на бременната жена

Всички процеси, свързани с бременността, произтичат във водна среда

Всички процеси, свързани с бременността, произтичат във водна среда. В тялото на бременната жена количеството на водата се увеличава – тази промяна е обусловена от увеличаването на обема на циркулиращата в кръвоносните съдове кръв, на запасите от вода в тъканите и засилването на обмяната на веществата.

Освен това бременната жена се нуждае от повече течности, за да попълни запасите на детето – неговата кръв, тяло и околоплодната течност също се състоят основно от вода.

За да функционира нормално организмът на бременната жена, тя трябва да изпива на ден не по-малко от два литра вода. Защо? Защото под формата на урина тялото губи около литър и половина вода, а с потенето (което е чест стъпник на бременната) и дишането се отделят още около половин литър.

Колко вода е необходимо да се пие през първата половина на бременността?

Изхождайки от състоянието на бременната жена през този период и особеностите на развитието на плода, е препоръчително да се приема дневно около два литра и половина течности. Към тях спадат не само водата, но и супите, сосовете, течностите, приети с плодовете и зеленчуци и другите храни.

Бременност без секс

Ако бременността през първите месеци е съпроводена от токсикоза, т.е. гадене и повръщане, нуждите от вода нарастват, поради риска от обезводняване.

А през втората половина от бременността?


През този период расте активно корема на бременната жена. Освен него нараства обемът на кръвта в съдовете с 1/3. За поддържането на оптимален обем на кръвта е необходимо приемането на повече течности.

Повишаването на количеството на циркулиращата кръв е необходимо, тъй като през втората половина от бременността детето започва само да извежда продукти от метаболисма си.

Тялото на бъдещата майка започва да работи с по-голямо натоварване. В резултат на активирането на обмяната на вещества настъпва засилване на притока на кръв към тъканите.

Освен това тъканите се насищат с вода с цел по-интензивна обмяна на веществата и извеждане на изходните продукти от метаболизма.Добави коментар