Родила с риск за живота разказва...

700
Родила с риск за живота разказва...

1 от 10 бременности е рискова

Моника е една от хилядите българки, родила дете с риск за собствения си и неговия живот, без изобщо да е подозирала за опасността. Историята има щастлив край, но по света всяка година 7600 родилки и 50 000 бебета губят живота си заради едно от тежките усложнения на бременността - прееклампсия.

Представлява патология на плацентата и се проявява с високо кръвно и увреждане на други органи - най-често бъбреците на бъдещата майка, но забавя и развитието на бебето. Не са застраховани дори жени, които до зачеването са били с хипотония - ниско артериално налягане. Средно 1 от всеки 10 бременни развива усложнението прееклампсия. За България няма точни данни, но практиката на акушер-гинеколозите води до сходни изводи.

Рискът може да се установи доста точно на ранен етап, у нас масов скрининг не се провежда и повече от половината жени - 60%, не са чували за риска. Високоспециализиран скрининг - чрез ултразвуковово изследване и биохимично изследване (на кръв), редовно проследяване на кръвното налягане и тестове за белтък в урината насочват с голяма достоверност за риска от прееклампсия. Това обясни д-р Виолета Стратиева, акушер-гинеколог в Първа гинекология на Първа АГ болница "Света София".

Но прегледите и изследванията не се поемат рутинно от здравната каса, липсвали и подготвени специалисти. Новоучредената фондация “Здрави майки, здрави бебета” си е поставила за цел да популяризира информацията за рисковете и да работи за превенцията и извоюване на скрининг за всяка бременна. Това обясниха учредителките й, една от които е Моника Златанова.

Преди 4 г. в началото на осмия месец на бременността се разбира, че има проблем с бебето - изостава в растежа, нещо, което до момента е отдавано на по-дребния ръст на родителите. Всичко се развива светкавично. Болки през нощта пращат жената в болница и се решава след дни да се направи секцио. Само че съдбата ускорява раждането. На следващата вечер Моника се влошава, вдига кръвно - горната граница удря 200 и раждането не може да се отлага, въпреки незрелостта на бебето и риска за живота му, пише вестник "24 часа".

Вижте още: Бременност: 7 алармиращи симптома

То идва на бял свят с тегло 1.5 кг, но е сравнително добре. Майката обаче получава масиран кръвоизлив, белодробен оток, бъбреците отказват, развива анемия. 8 дни е в медикаментозна кома. Лекарите правят чудеса и днес и майката, и момченцето й са живи и здрави. Но Моника иска да спести късното установяване на риска за други жени. Точните механизми за възникването на прееклампсията не се знаят. Като причини най-често се сочат недостатъчен притока на кръв към матката, увреждане на кръвоносните съдове, имунни реакции, генетични фактори.

По-редки са случаите, в които липсват симптоми. Първите прояви обикновено започват след 20-ата седмици на бременността. Хипертонията може да се развие постепенно, но по-често е с внезапно начало. Затова и проследяването на кръвното през цялата бременност е важна част от пренаталните грижи. Сигнал за повишаване на вниманието е кръвно налягане около и над 130/85 мм живачен стълб, обясни д-р Стратиева.

За да се избегне елемент на случайност, кръвното се мери и на двете ръце и се повтаря най-малко след четири часа. Ако резултатът е сходен, се мисли за прееклампсия. Други симптоми са белтък в урината (протеинурия) или други признаци на проблеми с бъбреците, намалено отделяне на урина, тежко главоболие, замъглено виждане или чувствителност към светлина, задух, внезапно наддаване на тегло и оток (едем) особено в лицето и ръцете. Но подобни състояния са възможни и при нормална бременност, затова лекарят трябва да изключи или потвърди, че са случайни.

Рискът от развитие на прееклампсия е голям още при първата бременност и расте с всяка следваща от същия баща. Има зависимост и по отношение на наднорменото тегло, пушенето, възрастта на бременната (под 18 и над 35 г.), ин витро, когато се очакват близнаци. Както и при здравословни проблеми на бъдещата майка - хронична хипертония, мигрена, бъбречни заболявания, диабет, склонност към тромбози, лупус.Добави коментар