Родените през есента са дълголетници

210
Родените през есента са дълголетници

Родените от октомври до декември умират в по-късна възраст

Децата, родени в периода септември-ноември, имат най-големи шансове да доживеят до 100 и повече години.

Това сочат резултатите от изследване на Леонид и Наталия Гаврилови от Чикагския университет, представени в Сан Франциско на ежегодния конгрес на Американското демографско общество. Изследването им се основава на работата на немския учен Александър Лерчл от университета "Якобс" в Бремен, публикувана през 2004 г.

Лерчл получил статистически достоверни данни за това, че родените от октомври до декември умират в по-късна възраст. Германецът отдава това на разликата в климатичните условия, социалния статус и икономическите условия в семейството.В своето изследване Гаврило обаче изключват тези фактори. Двамата учени проанализирали биографиите на хора, родени в САЩ между 1880 и 1895 г. Те доказват, че братя и сестри, родени и отраснали при едни и същи социални и икономически условия, са доживели до различна възраст. Разликата се състояла в месеца, в който са родени, като родените през есента били по-дълголетни.

Гаврилови издигат две основни хипотези за обяснението на феномена. Според едната през септември, октомври и ноември рискът от развиване на инфекция, която на по-късен етап да окаже влияние върху здравето на родения в този период от годината индивид, са значително по-малък.

Според втората хипотеза, у жените, раждащи през пролетта, лятото или зимата, са налице или дефицит на витамини, или хормонални колебания, като и в двата случая това се отразява на тяхното бебе, съобщи БГНЕС.Коментари

Коментар: 1
hKzhRxMlUKxsCI

WcOLha Muchos Gracias for your post.Thanks Again. Really Great.

Този коментар е цензуриран!
Ако искаш да го прочетеш натисни ТУК.


  • 1

Добави коментар