Ремонтът е вреден за бременната жена и новороденото

487
Ремонтът е вреден за бременната жена и новороденото

Какво да не пипаме, ако все пак се налага ремонт?

Ако в дома на бременна жена е положен нов под, рискът от възникване на заболяване на дихателните пътища у детето след раждането нараства. До такъв извод са стигнали учени от Центъра за защита на околната среда в Германия. Експертите съветват да не правим ремонт у дома по време на периода на бременността, а също така и през първата година от живота на бебето. Резултатите от изследването са публикувани в научното издание Environment International.

В Германия всяка година при децата се регистрират около 20 000 случая на т.нар. свистящо дишане или хрипове, които налагат намесата на лекар и адекватно лечение. Причина за тази тенденция е повишената концентрация във въздуха на летящи органични съединения (ЛОС) като стирол, етилбензол и др. Те се изпарят от повърхността на новите покрития за под, попадат във въздуха, а оттам в дихателните пътища.

Специалистите съветват още в жилището на бременната жена и там където има малки деца да не се слага нов ламинат, килим или пък друго покритие.

„Съветваме ви изобщо да не покривате пода в жилището с ламинат, килим или друго покритие. Концентрацията на ЛОС е по-ниска там, където при полагането на настилката не се използва лепило. Самото наличие на покритие води до повишаване на риска от проблеми с дишането при децата“, обяснява д-р Улрих Франк.В рисковата група на първо място са децата, следват ги родителите, които най-често започват да страдат от астма и други хронични алергични реакции. При децата, растящи в такива условия, рискът от заболяване нараства 5 пъти.

За да стигнат до изводите си, учените са наблюдавали 465 семейства, живеещи в Лайпциг. Членовете на семейството редовно били анкетирани, като своевременно били правени замервания на вредните частици в дома. Две трети от проучваните семейства правили ремонт по време на бременността на жените, като във всеки шести дом ремонтът изисквал погалане на нов под.

Последвалите проучвания и анализи показали, че вредните вещества, които се отделят в процеса на ремонтиране, могат да предизвикат изменения в имунната система на бременната жена. В частност, на реакцията на организма й срещу различните алергени.Добави коментар