Речник за бременни

159
Речник за бременни

Неразположенията

Промените в тялото на жената по време на бременността са много и често пъти придружени с редица неразположения и болежки. Все пак мама и бебе някак трябва да си поделят пространството, което досега е било запазено само за един организъм. Вижте какви са проблемите, до които води това.

Хемороиди

От хемороиди страдат средно 12 човека на 100. А жените най-често стават тяхна жертва по време на бременността, особено през последния триместър. Болестта засяга кръвоносните съдове на аналния канал - получават се разширения на вените в долната част на дебелото черво и ануса. Симптомите на болестта са кървене и болезнени възли на засегнатите места.

Храненето е водещ фактор при борбата с хемороидите. Освен повишеното количество течности, добре е да приемате храни, които са богати на целулоза. Добър вариант са баните с билкови отвари - като смрадлика и мащерка. Не забравяйте обаче, че непременно трябва да се консултирате с гинеколога си, преди да предприемете каквото и да било лечение.

Киселини

Причината за тях при бъдещите майки е натискът на матката върху стомаха - това изкарва нагоре киселините и предизвиква сериозен дискомфорт. По-честото хранене с по-малки количества може да облекчи състоянието. Препоръчително и да се движите повече, но без да се навеждате.

От храните борци срещу киселините са киселото и прясното мляко, помага и чаят от мента, както и от анасон. Ограничете приемането на храни, които предизвикват киселини, каквито например са доматите. Не са препоръчителни мазните и пържени ястия, забравете и за зелето и тежките сосове. Ако състоянието ви е сериозно, се консултирайте с гинеколога си дали да не приемате антиацидни препарати.

Рефлукс

Ако досега сте свързвали рефлукса само с бебето, то бременността е времето, в което е възможно да разберете, че грешите. Това е неприятното усещане, когато храна и киселини от стомаха се връщат обратно в тръбата, която свързва устата и стомаха ви.

Причината този проблем да се появява при бъдещите майки е същата като при киселините - с порастването си бебето се измества нагоре, което автоматично увеличава натиска върху органите ви, включително и върху стомаха. Друга причина за него е прогестеронът - повишените нива на хормона предизвикват отпускане на мускулатурата, която предотвратява рефлукса. За да го избегнете, увеличете храненията и намалете дозите, избягвайте екзотичните плодове и не лягайте непосредствено след консумиране на храна.

Пика

Често бременните признават, че им се хапват неща, които досега не са били на почит в менюто им. Или пък напълно изненадващи продукти, които дори не са хранителни - като пръст или глина. Всъщност за това желание си има термин - то се нарича пика. И не е за подценяване, защото желанието за ядене на нещо често е признак за недостиг на важно вещество в храната ви.

Крампи

Сващанията - нощните мъчения за всяка бременна. Те представляват остра и дърпаща болка в мускулите, най-често в празците. Причината за тях най-често е липсата на калций или пък излишък от фосфор. Консултирайте се с лекаря си относно консумацията на мляко и на калциевите препарати, които може би приемате. При крампи помага и повишения прием на витамин Е.

За съжаление, ще се наложи да се лишите от безалкохолните и чипсовете, тъй като те съдържат фосфор. Шоколадът също не е за препоръчване, защото той пречи на усвояването на калция. Ще помогне и гимнастиката преди лягане и сутрин - просто разтягайте прасците.

Вижте и Речник за бременни - изследванията.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар