Речник за бременни

276
Речник за бременни

Какво представляват най-важните изследвания през бременността

Бременността е времето, в което ежемесечните посещения при гинеколога са задължителни. Заедно с тях ще се сблъскате и с множество изследвания с трудни за произнасяне имена. Вижте какво представляват някои от тях.

Ултразвуково изследване
Представлява преминаване на високочестотни звукови вълни през матката, които се отразяват от плода и на екрана на апарата излизат под формата на образ. Това е първата среща на мама и бебе.

3D и 4D ултразвуково изследване
Съвременните ехографски апарати дават възможност получената информация да се генерира в триизмерен образ. 4D ехографското изследване позволява генерирането на триизмерен ехографски образ в реално време. По този начин в по-напредналите гестационни срокове е възможно да бъдат изследвани и наблюдавани мимиките и жестовете на плода.

Фетална морфология
Представлява обстойно ултразвукове изследване на всички органи и системи на плода. Прави се три пъти през бременността - между 11-14 гестационна седмица, между 18-23 гестационна седмица или между 28-32 гестационна седмица.

Амниоцентеза
Процедура, при която с тънка игла се взима част от околоплодната течност. При изследването й се изключват генетични дефекти.

Биохимичен скрининг
Генетично изследване на кръвта на бременната, с което се прави оценка на риска за раждане на дете с болест на Даун. Прави се между 11-13 гестационна седмица.

Хорионбиопсия
Вземане на клетки от плацентата, които се изследват за генетични болести. Прави се при много висок генетичен риск. Диагностицират се дефекти в развитието, като например спина бифида.Коментари

Коментар: 1

някои от нещата ми се виждат доста страшни


  • 1

Добави коментар