Речник на родилката

754
Речник на родилката

Няколко термина, които трябва да знаеш

Предстои ти да раждаш? Ето няколко термина, които трябва да знаеш, за да си добре подготвена за най-голямото предизвикателство в живота ти.

Бланка за информирано съгласие
Това е документ, с който задължително ще се сблъскаш в родилното отделение. Съдържанието му варира, в зависимост от болницата, но в общи линии в него са изброени различните етапи на раждането и медицинските интервенции, които може да се наложат в неговия ход. Бъдещата майка трябва да даде своето съгласие или съответно да не се съгласи с някои от лекарстките намеси.

Скалата на Бишоп
Това е скала, която показва дали шийката на матката е "узряла" за раждане. Тя включва оценка по следните показатели: разкритие, изгладеност, омекналост, позиция, както и разположение на главичката на бебето. Ако степента на зрялост е над осем, тогава се счита, че шийката е готова за раждане.Цветята на Бах
Това е терапия с есенции от цветя, която действа срещу болката. Абсолютно безвредна е за бебето и майката. Приема се по време на контракциите и представлява смес от няколко билки. Не променя родовия процес и не притъпява усещанията, като помага на жената да се отпусне и да се справи по-добре с раждането.

Апгар тест
Това е тест за оценка на способностите на новородното да се справя извън утробата. Оценяват се неговите тонус, сърдечен ритъм, рефлекси (сукателен, хватателен и защитен), външен вид и дишане. Прави се още в първата минута след раждането. Ако резултатът е над седем, бебето не се нуждае от медицинска намеса и може да се справи само. Ако той е под четири, обикновено се налага аспирация или подаване на кислород.

Период на изгонване
Това е най-активният период по време на раждането. Цялото тяло на родилката се мобилизира, за да "изгони" бебето навън. Целият процес може да трае между половин и един час. По време на контракциите се появяват и напъните, чрез които новороденото се придвижда по родовия канал, за да се срещне с белия свят.Добави коментар