Раждай след 33

161
Раждай след 33

Така ще живееш по-дълго

Проучване на Медицинския университет в Бостън показва, че жените, които могат да забременеят и родят естествено след 33-годишна възраст, имат два пъти по-големи шансове да доживеят до 95 години и повече в сравнение с тези, чието последно раждане е преди 30.

Отлагането на бременността обаче не прибавя години към живота ви, предупреждават учените. Предполага се, че тялото, включително репродуктивната система на жените, които могат да забременеят по естествен път в по-напреднала възраст, остарява с по-бавни темпове. Биологичният часовник на някои жени просто се движи по-бавно.

Учените от университета са проучвали 551 семейства, в които има много членове, живели до дълбока старост. Те определят възрастта, на която 462 жени раждат последното си дете и колко дълго са живели.

Оказва се, че жените с последно раждане след 33-годишна възраст по-често живеят до 95 и повече години, в сравнение с тези, които раждат последното си дете до 29-годишна възраст.

Учените смятат, че вероятната причина за това е, че ДНК-то на първата група съдържа варианти на гени, които забавят стареенето и намаляват риска от болести, свързани с възрастта, които могат да затруднят фертилността (като рак на яйчниците и диабет). 

Жените с такива гени вероятно могат да раждат по-дълго време, като така увеличават шансовете да предадат тези гени на бъдещите поколения. Това означава, че трябва да благодарим на жените за еволюцията на гените на дълголетието, посочват учените. 

Това също обяснява защо от хората, които доживяват 100 и повече години, 85% са жени, а едва 15% са мъже.

Това не е единственото проучване, което показва такива резултати. Според друго подобно изследване жените, които стават майки след 40-годишна възраст, имат четири пъти повече шансове да доживеят до 100 години, в сравнение с тези, които раждат по-рано.

Учените смятат да продължат с проучването на връзката между дълголетието и по-дългия период на фертилност при жените, както и влиянието на гените, които забавят стареенето им. 

Целта е с помощта на тези анализи да бъдат открити лекарства, които имат същия ефект и така да се справят с някои от болестите при жените, които имат пряка връзка със стареенето.Добави коментар