Раждат се по-малко тризнаци

112
Раждат се по-малко тризнаци

Това стана благодарение на промяна в метода за оплождане ин витро

Лечението на стерилитета в САЩ обяснява силното увеличение от 40 години насам на множествени раждания, но от десетина години тенденцията се обърна. Това стана благодарение на промяна в метода за оплождане ин витро, става ясно от ново изследване.

Като друга причина за раждането на повече от две близначета се отбелязва и по-напредналата възраст на жените, желаещи да станат майки с помощта на ин витро оплождане от 70-те години насам. През 2011 г. за 36% от ражданията на близнаци и 77% от раждането на тризнаци и повече причината се счита лечението на безплодие.

Ражданията на повече от две близначета се е увеличило 6.7 пъти от 1971 до 1998 г. , но след това започват да намаляват - от 1998 до 2011 г. те са намалели с 29%. Тази тенденция съвпада с промяна на метода на оплождане ин витро, където броят на използваните при едно оплождане ин витро ембриони е намален със 70%, уточняват авторите на изследването, цитирани от БГНЕС.

Те подчертават, че раждането на повече от две близначета в резултат на методите на лечение, носи риск както за майката, така и за децата. Точно затова ограничаването на броя на използваните ембриони е важно за намаляване на случаите на множествено раждане.

Според тях макар и практиката е да се използат три ембриона при оплождане ин витро, често с цел увеличаване на шансовете в редица клиники практикуват внасяне на повече ембриони. Въпреки това броят на тези раждания е намалял, защото вече се използват по-широко и други методи за лечение на безплодието.Добави коментар