Раждането във вода

292
Раждането във вода

Как и защо се прави?

Раждането във вода все още се струва странна идея на повечето бъдещи мами. Всъщност, то не е никак нова практика - и ако в България се прави отскоро, то по света жените отдавна имат възможност да раждат по този начин. Първоначално раждането във вода е практикувано от двойки във ваната вкъщи, а след това навлиза и като медицински метод.

Защо раждане във вода?
Според специалистите, водата е много полезна за майката по време на раждане. Тя намалява болката с топлината, която излъчва. Тя намалява и високото кръвно налягане. Освен това във водата жената може да се отпусне много по-пълноценно, отколкото ако е на легло.

Тялото й получава усещането за безтегловност и не се чувства толкова осезаемо напрежението в мускулите и органите, които взимат активно участие в раждането. Друго предимство на топлата вана е възможността за масаж, ефектът от който е подобен на този от джакузито.

Според специалистите, раждането във вода обикновено протича много по-бързо и с много по-малък стрес за майката. Това се дължи и на факта, че обикновено то се провежда в самостоятелна родилна зала със специалисти, които са специално обучени за такъв тип раждане. Лекарите посочват и че във водата се получават много по-малко разкъсвания, а възстановяването на майката след това е много бързо.Как се отразява на бебето?
Най-голямото предимство за роденото по този начин бебе е, че рискът от травма е сведен до минимум. Детето се появява на бял свят по естествен начин - без медицинска намеса и медикаменти.

Смята се, че бебетата понасят по-леко раждането във вода, защото от една водна среда навлизат в друга и това не представлява стрес за тях. Освен това топлата вода разширява кръвоносните съдове на майката, матката се кръвоснабдява по-добре и бебето получава повече кислород в процеса на раждане.

Как протича?
Родилката влиза във ваната, когато контракциите са начесто и разкритието е над 5 сантиметра. Тя се напътства от лекарския екип по време на раждането. По желание бременната може да роди детето и извън ваната. Задължително обаче изхвърлянето на плацентата става "на сухо", защото тя е много добре кръвоснабдена, а топлата вода благоприятства кръвоизливите.Кога не се препоръчва?
Раждането във вода и пожелание на родилката и се заплаща. Задължително обаче преди това се прави консултация със специалиста, който ще води процеса. Възможно е той да реши, че този метод е противопоказен за майката и детето. Обикновено причините за това са проблемна бременност, ако се очакват близнаци, майката има инфекция или пък бебето е неправилно разположено.Добави коментар